Written by

A jövő benzine: műanyaghulladék

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1359

Egy nem várt területről – a közlekedéstől – érkezhet a megoldás a világ súlyos műanyaghulladék problémájáról. Angol kutatók rájöttek, hogyan lehet a műanyagot hidrogénmeghajtású járművek üzemanyagává alakítani. Azt ígérik, hogy a folyamat károsanyag kibocsátása nulla lesz.

Az angliai Swansea Egyetem kutatói egy egészen újfajta üzemanyagot fejlesztenek, melynek legfőbb összetevője a műanyaghulladék. Hasonló kísérletek régóta folynak, az elképzelésnek pedig az a lényege, hogy amennyiben fényelnyelő anyagot adunk a műanyaghoz, majd az oldatot napfénynek tesszük ki, a lúgos kémiai folyamat végén hidrogén keletkezik. Az eljárás előnye, hogy olcsóbb lehet, mint az újrahasznosítás, mert nem szükséges megtisztítani a hulladékot, a műanyagba keveredő ételmaradék ugyanis még jót is tesz a kémiai folyamatnak.

Az így keletkező hidrogén kiváló üzemanyaga lehet járműveknek, amely – mint tudjuk – az egyik legkörnyezetkímélőbb technológia, ha közlekedésről beszélünk. A hidrogén előnye, hogy nem veszélyezteti az atmoszférát, mert nincsen káros kibocsátás, vagyis konkrétan csak vizet pufognak ki a járművek.  Az üzemanyag pedig korlátlanul áll rendelkezésre és számtalan módszerrel előállítható.

Habár a hidrogénmeghajtású technológiát még finomítani kell, akár a jövő üzemanyaga is lehet, az pedig csodálatos lenne, ha a milliótonnányi műanyaghulladékot, amely jelenleg a Földet szennyezi, felhasználhatnánk a közlekedésben.

Forrás: Independent