légszennyezés Kínában

Written by

Jönnek az óriás légtisztítótornyok

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1930

Rajzfilmekbe illő, a szmogos levegőt porszívóként megszűrő légtisztító tornyok lephetik el a világ városait, amennyiben beválik az erre a célra kifejlesztett, és Kínában már tesztelés alatt álló technológia. A légtisztító tornyok a probléma okát nem szüntetik meg, de lokálisan sokat javíthatnak a levegő minőségén, márpedig a levegő szennyezettsége világszerte egyre komolyabb gondokat okoz a városlakó embereknek. De nem kell Kínáig utazni annak, aki a gyakorlatban szeretné látni a technológia működését, hiszen tavaly Budapesten is működésbe állítottak egy hasonló elven működő „mohafalat” a harmadik kerületben.

Óriási károkat okoz az emberiség számára a légszennyezés, az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint bolygónkon évente 3 millió ember halálát okozza a fullasztó levegő. Egyedül Magyarországon évente 10 ezren halnak meg idő előtt a levegő szennyezettsége miatt. A kisméretű szállópor különféle légzőszervi megbetegedéseket (asztma, tüdőtágulás) és szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Ráadásul a porrészecskék felületén a mérgező anyagokon kívül baktériumok, vírusok és gombák is megtapadhatnak, amelyek így könnyen bejutnak a légutakon keresztül a szervezetbe. A legveszélyeztetettebbek az idős emberek és a kisgyermekek, esetükben gyakoribbak a tüdőhörgőket érintő krónikus gyulladások és az allergiás megbetegedések, illetve csökken a légzésfunkció és egyre gyakoribbá válnak a tüdőfejlődési hiányosságok. Emellett környezetünket is súlyon megterheli a környezetszennyezés, az állat- és növényvilágra is káros a szmog, csapadékkal keveredve pedig maró hatású savas esők kialakulását váltja ki.

Megoldásként a holland származású Daan Roosengaarde egy olyan szmogszűrő tornyot tervezett, amely óránként 30 ezer köbméternyi levegőt képes megtisztítani. Az eddig felépített legnagyobb légtisztító torony több mint 100 méter magas, amely az észak-kínai Hszian városban üzemel. Az országban nagyon fontos a légtisztító berendezés, hiszen Kínában naponta 4 ezer ember hal meg szennyezett levegőhöz köthető megbetegedések miatt. A torony eddig több mint 10 millió köbméternyi levegőt tisztított meg, beszámolók szerint érezhető is a levegő minőségének javulása annak 10 négyzetkilométeres területén belül. A fejlesztők azonban itt nem állnak meg, szeretnének a jövőben még nagyobb hatóerejű, még magasabb tornyokat építeni.

Az óriási ionizátor beszippantva a levegőt magához vonzza a szennyezett részecskéket, a tiszta levegőt pedig kiereszti egy ventilátor segítségével. A torony működése nem igényel több energiát, mint egy porszívó, ráadásul akár napenergia hasznosítására, illetve az így megtermelt villamos áram felhasználására is képes, így az üzemeltetés nem terheli meg a környezetet. A levegőből kivont részecskék sem maradnak hasznosítatlanul, a port összepréselve köveket kaphatunk, amelyeket akár ékszerkészítéshez is fel lehet használni. Roosengaarde csapata gyűrűket készít az összegyűjtött szennyeződésből, amelyek értékesítésével a projekt további fejlesztéseire gyűjtenek pénzt. Az ékszer egy példányát az amszterdami Stedelijk Múzeumban is kiállították, emellett egyre népszerűbb a termék a jegyespárok körében is.

Kép forrása: studioroosegaarde.net

A holland cég más területeken is dolgozik a tisztább levegőért, a torony mellett olyan kerékpárokat is kifejlesztett, amelyek szintén a környező szmogot szűrik meg, a tiszta levegőt pedig a biciklisek arcára fújják. Az eszköz segítség lehet a szmogos városokban kerékpárral közlekedőknek, illetve az egészséges életmódra vágyóknak kevésbé kell aggódniuk, hogy mozgás közben beszívják a szennyezett levegőt. A fejlesztők reméli, hogy ez még több embert ösztönöz majd a biciklizésre, ami a gépjárművek elhagyása miatt csökkentheti majd a károsanyag-kibocsátást.

mohafal

Kép forrása: obuda.hu

A kínai Hszian városában üzemelő légtisztító torony nem az egyetlen megoldás a városi levegő tisztítására, világszerte sok helyen kísérleteznek hasonló megoldásokkal. Tavaly Budapesten a Kolosy téren is felállítottak egy olyan speciális „mohafalat”, amely 275 fának megfelelő teljesítménnyel nyeli el az egészségre káros anyagokat. A függőleges felületre telepített mohafajok megkötik a levegőben szálló szennyező anyagokat, amelyeket a saját biomasszájukban hasznosítanak. A még tesztüzemben lévő mohafalat 6 hónapra bérelte a főváros egy német cégtől, hogy megfigyelje, milyen minőségbeli javulást eredményeznek a légtisztító növények. Működés közben az utcabútor pontos méréseket is folytat a levegő szennyezettsége, illetve saját tisztító ereje kapcsán, amelyet folyamatosan figyelemmel is lehet kísérni a beépített kijelzőkön. A mohafal, csakúgy, mint a szűrőtorony, egyszerű megoldást nyújthat a sűrűn beépített szmogos városok szennyezettsége ellen.