Written by

Így tarolja le az emberiség a Földet

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 3415

Az ember jelenléte a Földön erőteljesen befolyásolja az élővilágot, és nem csak azért, mert már 7,6 milliárdan vagyunk. Az emberiség már több száz állat- és növényfajt pusztított el, miközben olyan számára hasznos, illetve kártékonynak tartott fajok elterjedéséhez járult hozzá, amelyek elképesztően romboló hatással vannak a biológiai sokszínűségre.

A Weizmann Intézet biológusprofesszora, Ron Milo által vezetett kutatás a teljes földi biomasszát (az összes  biológiai eredetű szervesanyag-tömeget) mérte fel. Az eredmények elkeserítőek, az emberi tevékenység következtében a vadállomány 83 százaléka és körülbelül a növényzet fele pusztult el az elmúlt évszázadokban-évtizedekben, jórészt az erdőirtások következtében. Az ember egyébként az élőlények tömegének mindössze 0,01 százalékát teszi ki, mégis nagyobb hatással bír a bolygóra, mint az összes többi élőlény együttvéve.

Tovább súlyosbítja a problémát, hogy az állattenyésztés és növénytermesztés következtében a faji sokszínűség is felborult. Az emlősállatok tömegének ma már 60 százalékát az ember által tenyésztett jószágok, leginkább sertések adják, a madarak 70 százaléka pedig baromfi. Az emlősök mindössze négy százaléka él vadon a tenyésztés és háziasítás miatt.

Néhány meghökkentő számadat

  • Míg nagymacskákból 175 ezer egyedet számolhatunk, addig házimacskából már 600 milliót.
  • Farkasból alig 300 ezer él a bolygón, míg kutyából 525 millió (csaknem kétharmaduk kóborol).
  • Majomból 1,5 millió példány él a Földön, emberből jó ötezerszer ennyi.
  • Háziszárnyasból jóval több él, mint emberből, egész pontosan 31 milliárd, sokszor kegyetlen körülmények között nevelve.

További adatokat és infografikákat itt és itt olvashattok.

Egy másik, az Arizonai Állami Egyetem (ASU) által készített tanulmány szerint az emberiség környezetet átalakító tevékenysége rákot okozhat a vadon élő állatoknál. A tengerek és a folyók szennyezése, a sugárterhelés az atomerőművekből, a műanyag mikroszemcsék felhalmozódása, a kártevőellenes szerek, a mesterséges világítás okozta fényszennyezés, a genetikai sokszínűség csökkenése és az egészségtelen emberi táplálék fogyasztása mind-mind negatív hatással vannak az állatvilágra. Ahol keresték, minden vadon élő fajnál megtalálták a kutatók a rákot, de még folynak a további kutatások a témában. A következtetés egyértelmű: ideje lenne fenntarthatóbb pályára állnunk…

Forrás: Qubit és HVG