Written by

Hőszigeteléssel a klímakatasztrófa megállításáért

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1870

A globális felmelegedés egyik kiváltó oka az emberi tevékenységek során évtizedek óta folyamatosan növekvő szén-dioxid-kibocsátás. Ha azt gondoljuk, hogy Magyarország kivétel ez alól a folyamat alól, nagyot tévedünk!  Sőt, nem csupán Földünk, de a pénztárcánk is hálás lesz hosszú távon.

Sajátos klímája miatt hazánk Európa egyik legsérülékenyebb országa, ahol az aszály egyre nagyobb területeket sújt évről évre. Ennek megfékezése érdekében azonban mi is sokat tehetünk, például étkezési szokásaink megváltoztatásával (kevesebb állati eredetű termék fogyasztása), motorizált közlekedésünk mérsékletével, illetve megfelelő hőszigeteléssel.

Sorra jelennek meg felmérések és kiadványok arról, hogy leginkább energiafogyasztásunk mérséklésével csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat.* Egy családi ház megfelelő leszigetelésével évente több mint 0,4 tonnával, vagyis akár 40-50 százalékkal is csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátásunkat.  Az 57 millió tonnás magyar szén-dioxid-kibocsátás 16 százaléka otthonaink fűtése (vagy épp hűtése) miatt kerül a levegőbe, amelyek 80 százalékát a nem vagy nem megfelelően szigetelt 2,7 millió magyar család ház teszi ki. Bár hazánkban jelentős mértékben növekszik a szigetelt házak aránya, még mindig hova fejlődni.

A növekedésnek egyébként elsősorban anyagi okai vannak: nem mellékes ugyanis, hogy akár 50 százalékos, vagy akár annál is nagyobb rezsicsökkentést is hozhat maga után egy-egy megfelelően véghezvitt szigetelési munkálat.

*A karbonlábnyom azt mutatja, hogy például egy ember életmódja, egy termék életciklusa, egy vállalat tevékenysége mennyi közvetlen és közvetett üvegházgáz-kibocsátással jár. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja.

Forrás: hellovidek.hu; greenfo.hu