Written by

Hogyan válhatunk tudatos gazdivá?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 550

Sokan nem is gondolnák, de háziállatot tartani igen környezetszennyező tevékenység. Ahogyan a túlnépesedés is negatív hatással van bolygónk ökoszisztémájára, úgy az egyre növekvő számban tartott kiskedvenceink, és a rájuk épülő teljes iparágak is hátráltatják klímacéljaink elérését. De mit tehetünk, ha képtelenek vagyunk lemondani a kutyánkról vagy macskánkról?

Ahogyan általános ismeret az, hogy a kutyák nem fogyaszthatnak csokit, tudjuk azt is, hogy a kutyák, de főként a macskák alapvetően húsközpontú étrendet igényelnek. Külön iparág épült ki a kisállatoknak készült tápokra, eledelekre, mely ugyanolyan káros, mint az emberi fogyasztásra szánt húsipar.

Ám nem pusztán a húsfeldolgozással van probléma, ugyanis az állateledelekhez általában a hústermelés maradványait dolgozzák fel, tehát az emberi fogyasztásra alkalmatlan részeket. Az egyik legnagyobb gondot a különféle tápok, jutalomfalatok csomagolásai okozzák.

Minél több kisállat, annál több műanyaghulladék

Statisztikai becslés alapján a világon közel 1 milliárd kutya él. Gondoljunk bele, hogy mennyi szemetet termel csak az ő tartásuk, és akkor még a többi kiskedvencről, macskákról, sünökről, hörcsögökről, tengeri malacokról és kaméleonokról szót sem ejtettünk.

Ezért, ha tehetjük, vásároljunk kedvencük számára csomagolásmentes, kimért szárazeledelt, sőt talán azzal járunk a legjobban – kisállatunkkal egyetemben – ha a piacon vásároljuk meg számára a friss zöldséget és húst, így saját tárolókkal elkerülhetjük a szeméttermelést. Amennyiben viszont mégis az előrecsomagolt száraztápok mellett döntenénk, mindenképpen válasszunk minél nagyobb kiszerelést. Ebben az esetben spórolhatunk a termék által felhasznált csomagolásmennyiségen, illetve a többszöri szállításon is. Jó megoldást jelenthet, ha kifejezetten környezettudatos gyártók termékeit vesszük, már elérhetők olyan tápok is, melyek az állat egészségéhez elengedhetetlenül szükséges fehérjét például rovarokból biztosítják.

Ragadozó kiskedvencünk

Talán kevesen tudják, hogy a házimacska igen kártékony állat. Amikor éppen nem otthonunkban tartózkodik, akkor bizony a természetben ólálkodik és számos apróbb állatot levadászik. Sokszor védett állatok is áldozatul esnek neki, főként mivel a macskák nem csak akkor ölnek, ha éhesek, néha magáért a vadászat kedvéért is. Ámokfutása jelentősen beleavatkozhat a helyi természetes ökoszisztémába, a kisállatpopuláció csökkentésén keresztül. Erre a problémára jó megoldás lehet, ha ivartalanítjuk háziállatunkat, hogy ne terjedjenek el a területen kóbormacskák, továbbá mikor kiengedjük cicánkat, tegyünk a nyakába egy apró csengőt, mely felhívja a prédaállatok figyelmét a közeledésére. Ez utóbbi megoldás abból a szempontból is előnyös lehet, hogy jobban tudjuk szabályozni és felügyelni kisállatunk étrendjét.

A csomagolásmennyiség, valamint a fölöslegesen termelődő műanyaghulladék szempontjából fontos az is, hogy ne vásároljunk játékokat háziállatunknak. A gyakorló gazdik tapasztalatból tudják, hogy sokszor a számunkra szemétnek számító flakonok, kartondobozok, vécépapírgurigák a legizgalmasabb tárgyak és foglalkoztatók állatainknak. A kacatok adása helyett inkább töltsünk el több időt velük, jobban fogják értékelni a közös foglalkozásokat, és kellőképpen lefáradnak egy-egy hosszú séta, a szabadban való játék során, arról nem is beszélve, hogy ez saját egészségünkre és életszínvonalunkra is jótékony hatással lesz.

Sajnos a kutyatartás egyik legnagyobb problémája elkerülhetetlen. Ürülékük jelentősen hozzájárul a szén-dioxid és a metán levegőbe jutásához, sőt a felszedésükhöz használt zacskók is hatalmas terhet rónak környezetünkre, ám használatuk mellőzése társadalmilag nem elfogadott.

Éppen ezért gondoskodnunk kell arról, hogy kutyánk után felszedjük az utcáról ürülékét, viszont célszerű a feladatra a műanyag zacskók helyett alternatív megoldások használata. Használhatunk kiürült, papírból készült lisztes, cukros tasakokat e célra. Amennyiben mégis a műanyagzacskók mellett döntenénk, válasszunk növényi alapanyagokból előállított, biológiailag lebomló fajtát.

Mire figyeljünk takarításkor?

A kisállatunk utáni takarítás nem merül ki az ürülék felszedésében. Sajnos a lakásunkon is meglátszik plusz egy négylábú élőlény jelenléte. Mind a szőrhullatás, mind a borongós napok sétáiból hazahozott sárfoltok fokozott mértékű és gyakoriságú takarítást igényelnek, ám érdemes figyelnünk arra, hogy ehhez ne használjunk vegyszereket. A kiskedvenc táljait, fekvőhelyét, játékait ne boltban műanyag flakonban vásárolt szerekkel tisztítsuk, hanem használjunk akár kimérős rendszerben is beszerezhető, természetes tisztítószereket, mint a szódabikarbóna, a citrom és az ecet.

A kulcs tehát minden esetben a tudatosság. Ha felmérjük a kisállattartás okozta környezeti terheléseket, akkor látni fogjuk, hogy milyen apró lépésekkel csökkenthetjük az általunk termelt szemét és károsanyag-kibocsátás mértékét.

Források: Greendex1, Greendex2, egy.hu