Written by

Designosan, tudatosan

Arcok, Elgondolkodtató| Views: 1377

Az egyes művészeti ágak közül a design az, ami a leggyorsabban reagál az újdonságokra – alaptétele ugyanis, hogy a mindennapjainkhoz minél jobban igazodjon. A fenntarthatóság pedig olyan kérdés, ami a magyar designerek figyelmét sem kerüli el. Íme, néhány fiatal és tehetséges ékszertervező, akik amellett, hogy csodás kiegészítőket kínálnak, elkötelezettek a környezetvédelem mellett is. Szubjektív ajánlónkban 5+1 hazai designmárkára hívjuk fel a figyelmeteket, amelyek különböző módokon közelítenek a fenntarthatóság kérdéséhez.

  1. Plantethics

A márka kitalálója, Dénes Barbara minimalista ékszereket tervez azzal a céllal, hogy úgy tegye viselőjét divatossá, hogy közben ne növelje az ökológiai lábnyomunkat. Rewood és Forest névre keresztelt kollekciójában viharkárokból fennmaradt fadarabokból készít kiegészítőket, vagy épp kiránduláson gyűjtött növényeket présel ólomüveggel keretezett üveglapok közé. Legújabb, kollekciójában pedig, melynek a Wanderwoman nevet adta, csakis fair trade és újrahasznosított ezüst ékszereket találunk.

  1. Artkores

Az Artkores a tudatos fogyasztás mellett a Do It Yourself mozgalom játékosságát is nyújtja. A Korcsmár Eszter/Kores képzőművész által tervezett ékszerek színes és változatos formáikkal garantáltan instant jókedvet okoznak. Ha pedig közelebbről megnézzük az egyes medálokat, karkötőket vagy fülbevalókat, felfigyelhetünk arra is, hogy mind különféle háztartási hulladékból készültek. Ezzel pedig úgy támogathatjuk a fenntartható divatot, hogy biztosak lehetünk abban, hogy egyediek is vagyunk, hisz az ékszerek között még véletlenül sincs két egyforma.

 

  1. Ursuslupus

Érdekes játékot játszanak velünk a tervezők, amikor olyan alapanyagokhoz nyúlnak, melyeket egyáltalán nem szokás a szépség fogalmához kötni. Mert kinek jutna eszébe, hogy egy gumimatrac szakadt maradéka mondjuk szép is lehet? Márpedig épp ezeknek a feleslegessé vált anyagoknak a továbbhasznosítása (azaz az upcycling) az Ursuslupus elsődleges célja. Jeney Orsolya ékszereket és táskákat készít például bicikligumi-belsőből, gumimatracból és használt sátoranyagból. A le nem bomló anyagok hátránya így most az előnyünkre válik: ezek a designtárgyak biztosan időtállóak lesznek.

 

  1. Nasha

A divatrajongók körében ismerős lehet a Nasha márka, amit elsősorban bőrből készült, méretes ékszereiről ismerhetünk fel. Nagy Sarolta, a márka mögött álló tervező védjegye a markáns háromszögforma és a fém-bőr kombináció, azonban időnként ő is kísérletezik újrahasznosítható anyagokkal. Jó példa erre ez a gyönyörű plasztik nyaklánc – kizárólag különleges alkalmakra ajánljuk!

  1. Layers of Impressions

A Layers of Impressions kollekciót tavaly nyáron mutatta be Veszprémi Gabriella és Fekete Fruzsi. Az ékszertervező Fruzsi és a környezettudatos lábbeliket készítő Gabriella összefogásából egészen izgalmas kavalkád született – a nemesfém és a bőrhulladék extravagáns, mégis végig összhangban tartott ékszerek formájában találkozik náluk. Az izgalmas anyagtársításból és az egymásra rakódó különböző színrétegekből olyan darabok jönnek létre, melyek valahol a divat és a művészet határmezsgyéjén mozognak.

+1: Medence Csoport

Akár kivételként is tekinthetünk az utolsóként bemutatott márkára, hiszen nem ékszereket, hanem egyéb kiegészítőket terveznek. Na de ki állítaná azt, hogy egy extravagáns táska nem dobja fel az öltözékünket legalább annyira, mint egy szép pár fülbevaló? A Medence Csoport repertoárjában nagyon sokféle terméket találunk: különböző táskákat, kosarakat, pénztárcákat, kulacstartót és így tovább. Egy azonban közös bennük: mind funkcióját vesztett, régi reklámmolinóból készül. A Gross András belsőépítész, Magyar Gergely és Terebessy Tóbiás tervezők által életre hívott művészcsoport hisz a design környezetformáló erejében és a közösségben is, ezért rendszeresen tartanak csináld magad workshopokat.

 

Források: plantethics.eu; artkores.com; ursuslupus.com; nasha.hu; https://www.fise.hu/www/blog/layers-impressions?language=en; https://www.medencedesign.com/