Written by

Csipkével a korallzátonyok megmentéséért

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 419

A korallzátonyokat a kihalás veszélye fenyegeti, de még van esély a megmentésükre. Jérémy Gobé egy olyan regenerációs programot dolgozott ki a célra, amelyet a francia Puy-en-Velay csipke mintája ihletett.

A korallzátonyokat komoly veszély fenyegeti a globális felmelegedés miatt. Egyes tanulmányok szerint a felszínük 2050-ig akár teljes egészében eltűnhet. Ez azért döntő fontosságú, mert ezek a tengeri élőlények az összes tengeri élet egyharmadát adják, annak ellenére, hogy az óceán felszínének mindössze 0,2 százalékát teszik ki. Emellett a szén-dioxid elnyelésében is fontos szerepet játszanak, pusztulásuk tovább gyorsítaná a klímaváltozást.

A francia képzőművész, Jérémy Gobé ötlete nyomán forradalmasíthatják a korallzátonyok megmentését. A Gobé által tervezett, korallvázhoz hasonló pamutszerkezetet segíti a korallpolipok megtapadását és növekedését. A művészt hosszú ideje inspirálja a korallok mintázata, így művészetében is központi szerepet kap. Amikor találkozott a Puy-en-Velay csipkével, ámulatba ejtette a hasonlóság a 400 éves múltra visszatekintő kézimunka és a korallok mintázata között. A felismerés után meglepő célt tűzött ki maga elé: a korallzátonyok regenerálását a csipke segítségével!

A korallok és a Puy-en-Velay csipke hasonlósága ámulatba ejtette Jérémy Gobét. Kép forrása: fomo-vox.com

Biomimetikus megoldás

Jérémy Gobé megoldása egy úgynevezett biomimetikus megoldás, amely abból áll, hogy korallok fejlődésének elősegítéséhez kihasználja a csipke és a korallok mintázata közötti hasonlóságokat. A csipkének vitathatatlan előnyei vannak: rugalmas, átlátszó, és ami a legfontosabb, biológiailag lebomló és vízben is oldódik. A lebomlás fontos szempont, ugyanis a korallregenerációs programoknál legtöbbször betonból vagy műanyagból épített támaszokat alkalmaznak, amelyek az óceán fenekén maradnak.

Az ötletet 2018-ban kezdték el kidolgozni a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatóival és Puy-en-Velay két legutolsó csipkekészítő vállalatának egyikével. Hosszú kísérletezés után egy korallvázhoz hasonló pamutszerkezetet hoztak létre, amelyre a korallpolipok tapadhatnak és növekedhetnek.

Csipke felhasználásával készült váz. Kép forrása: theinstantwhen.taittinger.fr

Jérémy Gobé már azon gondolkodik, hogy az óceán fenekét csipkével borítja be. De egyelőre a projekt az idei évre a karibi térségben található Guadeloupe környéki korallzátonyok közé tervezett teszttel folytatódik. A művész a maga részéről a Corail Artefact projekten dolgozik, melynek célja felhívni a nyilvánosság figyelmét e törékeny tengeri ökoszisztéma megőrzésének fontosságára.

Forrás: livingcircular.veolia.com