Written by

A Solar Foods szén-dioxidot alakít át élelmiszerré

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 133

A finn Solar Foods start-up olyan eljárást fejlesztett ki, amely egy mikroba segítségével képes élelmiszert előállítani vízből, szén-dioxidból és villamos energiából. Az így előállított tápanyag, a Solein emiatt teljesen független a mezőgazdaságtól, így fenntarthatóbb, mint a hús vagy sok növényi alternatíva.

Tekintettel arra, hogy a hagyományos mezőgazdaság nagy arányban járul hozzá a globális felmelegedéshez és az erőforrások kimerüléséhez, létfontosságú kérdés a lehető leginkább környezetbarát élelmiszerelőállítás kifejlesztése. A finn Solar Foods erre a kihívásra válaszul fejlesztette ki a Soleint. A start-up olyan folyamaton dolgozik, amely lehetővé teszi egy búzaliszthez hasonló élelmiszer előállítását, csupán víz, elektromos energia és szén-dioxid felhasználásával.

A Finn Műszaki Kutatóközpont (VTT) és a Lappeenranta Műszaki Egyetem (LUT) innovációjának kulcsa az, hogy teljesen leválasztja az élelmiszer gyártását a mezőgazdaságról, magyarázta a Solar Foods. „A mezőgazdaság önmagában a világ teljes földterületének körülbelül egyharmadát használja, az erdőirtás 80 százalékáért, és a vízfogyasztás közel 70 százalékáért felelős” – magyarázta Arnaud Gauffier, a WWF Franciaország mezőgazdasági, halászati és élelmiszeripari projektjeiért felelős szakembere.

A Solein célja ezért a hagyományos mezőgazdaság, különösen az állattenyésztés környezeti hatásainak csökkentése azáltal, hogy olyan alternatív fehérjeforrást hoz létre, amely elősegíti a természeti erőforrások megőrzését. A Solar Foods idén tervezi a termék piacra dobását.

Kép forrása: Solar Foods Facebook oldala

Fenntarthatóbb, mint a hús?

A Solein előállítása a bor vagy a sör készítéséhez hasonló természetes erjedési folyamaton alapul, azzal a különbséggel, hogy az alkoholos erjesztésben használt cukrot szén-dioxid helyettesíti. Éppen ezért a Solar Foods azzal büszkélkedhet, hogy az eljárás teljesen független a mezőgazdaságtól.

A finn start-up a fehérjeforrás előállításához olyan talajbaktériumot használ, amelyet a vízmolekulából hidrolízissel kinyert hidrogénnel tápláltak. A hidrolízishez napenergiát alkalmaznak, ezzel is csökkentve a folyamat karbonlábnyomát. Ezek a mikrobák ezután olyan anyagot állítanak elő, amely körülbelül 20-25 százalékban szénhidrátból, 5-10 százalékban zsírból és 65 százalékban fehérjéből áll.

A por formájában kapható Solein hozzáadható különféle élelmiszeripari termékekhez (joghurtok, fehérjeturmixok stb.). Használható hús vagy szója helyettesítőjeként, de a laboratóriumi hús előállításához szükséges aminosavakat is biztosíthatja. A Solar Foods szerint a Solein nemcsak sokkal környezetbarátabb, mint a hús, hanem a növényi alapú alternatíváknál is jobban teljesít. 1 kg Solein előállításához ugyanis 10 liter vízre van szükség, ezzel szemben 1 kg szójaliszt előállítása körülbelül 2500 liter vizet igényel, és 1 kg marhahús előállításához csaknem 15 500 liter víz szükséges. A Solein előállítása a földhasználat szempontjából is tízszer hatékonyabb, mint a szójabab-termelés. Valójában a legtöbb húspótló szóját használ, amelyet intenzíven termesztenek, ami hozzájárul az erdőirtáshoz és a vízszennyezéshez is.

Forrás: livingcircular.veolia.com