Written by

A pálmaolaj előnyei és árnyoldalai

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 3307

A pálmaolaj a legszélesebb körben használt növényi olaj világszerte. Ugyan számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, termesztése hatalmas környezeti kárt okoz. Emiatt a pálmaolajat tartalmazó termékek is terheltek lesznek ezekkel a negatív tényezőkkel, azonban tudatos vásárlással mi is hozzájárulhatunk a károk mérsékléséhez.

Pálmaolaj termesztése és felhasználása

Az olajpálma Nyugat-Afrikában őshonos fafajta, melynek termeséből préselt olajat már évezredek óta használják. Napjainkban Ázsiában, Indonézia és Malajzia területén legjelentősebb a termesztése: a világon 2021-ben több mint 75,7 millió kilogramm pálmaolajat termeltek, amelynek 90%-át e két ország állította elő. A növény és terméséből előállított olaj népszerűségét annak köszönheti, hogy nagyon alacsony áron lehet nagy mennyiségben előállítani. Emellett élettani hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni – nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, béta-karotint és Q10-et, amelyek mind pozitívan hatnak a szervezetünkre.

Felhasználását tekintve is igen sokrétű, a kozmetika és gyógyszeripar is előnyben részesíti a termékek gyártása során, de a legnagyobb felhasználó az élelmiszeripar, amely az előállított pálmaolaj 80%-át használja fel. Nem véletlen tehát, hogy a boltok polcain lévő termékek több, mint fele tartalmaz valamilyen formában pálmaolajat. Kedvező ára mellett további előnyös tulajdonságokat is tartogat a feldolgozóipar számára, ugyanis hevítés hatására nehezebben „ég el”, mint a többi növényi olaj. Krémes állagot könnyebben eléri és tárolás során is megtartja azt, emellett az ízeket is jobban megőrzi.

Mi a baj a pálmaolajjal?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért káros egy olyan növényi olaj, amely felhasználhatóságát és élettani hatásait tekintve ilyen sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik? Ennek a kérdésnek a megválaszolásakor elsősorban a termesztést kell szemügyre venni. Szumátra és Borneó szigetén találhatóak a legnagyobb olajpálma ültetvények, ezek telepítésére és a termőterület növelése érdekében, hatalmas őserdő terület kiirtására és felégetésére van szükség. Egyes felmérések szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 2032-re Indonézia esőerdőinek 90%-át kiirtják. Ezekben az őserdőkben a legnagyobb a biodiverzitás a Földön, amely azonban az erdőirtások hatására egyre ritkul és ezzel számos faj (többek között az orángután, elefánt és tigris) fennmaradása kerül veszélybe. Ezen felül az olajpálma termesztése sok növényvédő szert igényel, ami a tajt és a talajvizet szennyezi. Ráadásul a növekvő esőerdő égetés jelentős légszennyezéssel is jár, amely becslések szerint mintegy 339.000 halálesetért felelős Afrikában és Dél-Ázsiában.

A hatalmas környezeti károkon túl, a munkavállalók jogainak megsértését is figyelembe kell venni, mint társadalmi kárt. Ugyan az olajpálmaipar 4,5 millió embernek biztosít munkát Malajzia és Indonézia területén, a munkakörülmények és védő felszerelés nem megfelelő biztosítása, valamint a gyermekek foglalkoztatása és a rendkívül alacsony bérezés már sötétebb képet fest a magas foglalkoztatottságról.

Mit lehet a megoldás?

Számos élelmiszerben és napi fogyasztási cikkben fellelhető a pálmaolaj, ezért elkerülése igen nehéz lenne, de nem lehetetlen. Az összetevők alapos áttekintésével kiszűrhetjük a pálmaolajat tartalmazó termékeket – a csomagoláson leggyakrabban pálmaolaj, pálmazsír, pálmasav, sodium lauryl sulfate, palm glycerides néven szerepel. Emellett egyre több gyártó helyezi el a termékek csomagolásán a pálmaolaj mentes megjelölést.

Arra is lehet megoldás, ha nem szeretnénk, vagy nem tudjuk teljesen kiiktatni a pálmaolaj egyes változatait, ugyanis 2004-ben megalapították a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal nonprofit szervezetet. Ennek keretein belül az ellátási lánc 7 fő területéről érkezett szakértők közösen alkották meg azokat a sztenderdeket, amelyek mentén a pálmaolaj előállítása és felhasználása fenntartható lehet. A kezdeményezéshez már 1500 vállalat csatlakozott több mint 50 országból, az rspo.org  oldalán pedig egy egyszerű keresőben magunk is ellenőrizhetjük, hogy az adott vállalat, amelynek termékét megvásárolnák, szerepel-e a listán.

Mint olyan sok fenntarthatósági kérdésben, a pálmaolaj esetében is a tudatosság és tájékozódás a legfontosabb tényező. Ezeket szem előtt tartva, továbbra is élvezhetjük a növényi olaj számos pozitív tulajdonságát.

Forrás: prove.hu, tudatosvasarlo.hu, xforest.hu