Written by

Műanyaggal zöldítenek a fesztiválok

Egypercesek, home_slider| Views: 766

A hazai fesztiválok nagy részén néhány évvel ezelőtt még problémát okozott, hogy az események végén hatalmas szeméthalmokat kellett eltakarítaniuk a szervezőknek. Ennek elkerülése miatt vezették be sok helyen a repoharak használatát. Az alapvető elgondolás szerint a polipropilénből készült poharakat a pultnál vagy kilépésnél visszaválthatják az emberek, hogy azokat később újra fel lehessen használni.

A fesztiválok esetében nincs lehetőség arra, hogy üvegpohárban adják ki az italokat, hiszen az emberek mozognak a színpadok között, így ezeken a rendezvényeken elterjedtek az egyszer használatos vékony műanyagpoharak, amelyek óriási mennyiségű hulladék képződéséhez járultak hozzá. Az eredeti elgondolás szerint a repoharakat ezek helyett vezették be elsőként a 2000-es évek közepén. Ezek a poharak sokkal nehezebbek, mint elődeik, de nem termelnek annyi szemetet, hiszen használat után nem a kukában végzik, hanem elmossák, majd újrahasználják őket.

Az elgondolás tehát az volt, hogy az újrapohár révén csökkentsék a fesztiválokon termelt hulladék mennyiségét a kivitelezéssel mégis akadtak problémák. Ugyanis aki a koncert végén és az italozás befejeztével vissza szeretné váltani repoharát, az a visszaváltó pontnál szembesül azzal, hogy nem kapja vissza a pohárért korábban kiadott 400-600 forintos összeget, csak egy műanyag tokent, vagy néhány esetben még annyit sem.

A legnagyobb fogyasztói sérelmek

A rendszer buktatói 2022-ben kaptak nagyobb visszhangot, amikor egyre többen kezdték kifogásolni nemcsak a tokenezés, hanem maga a repohár ötletét is. Az embereket aggasztotta, hogy egyre több cég foglalkozik a poharak gyártásával, és mindegyik saját, egyedi tokent használ, ezért szórakozóhelyenként eltérhet, hogy elfogadják-e meglévő tokenünket. Emellett minden alkalommal meg kell vásárolni a legalább 800 forintos ital mellé a körülbelül 400-600 forintos poharat is. Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból sem jó megoldás, hiszen egy idő után toronyban állnak otthonainkban a műanyagpoharak, és zsebeinket, pénztárcánkat is elöntik a különböző helyek és fesztiválok tokenjei.

Egyes vélemények szerint ez a rendszer kimeríti az agresszív kereskedelmi gyakorlat fogalmát a pszichés nyomásgyakorlás miatt, amit a fogyasztóra helyez. Sokszor ugyanis nem írják ki előre, hogy poharat is kell vásárolni, amivel ezáltal csak az ital kikérése után, fizetéskor szembesülünk. Ahogy arról sem tájékoztatják előre a vásárlót, hogy visszaváltásnál nem kapják vissza a pohárért kifizetett összeget, csak a műanyag tokent. Ráadásul a tokeneknek még érvényességi idejük is van, ami csak a gyártó általános szerződési feltételei vagy más dokumentumai között szerepel szinte elrejtve.

A gyártók által hirdetett adatok is megkérdőjelezhetőek. Az egyik újrapoharat terjesztő cég oldalán az szerepel, hogy a visszaváltható és mosható poharak használatával akár 80%-kal csökkenthető a rendezvények és vendéglátóhelyek hulladéktermelése. Ezt a kijelentést azonban a jelenleg elérhető tanulmányok nem támasztják alá.

Sokan felismerték, hogy a helyzet tarthatatlan

A szórakozóhelyek elkezdtek gondolkodni, hogyan lehet továbbra is fenntartani, javítani a visszaváltható poharak rendszerét. Egy budapesti koncerthelyszín például korábban külsős cégtől szerezte be a poharakat, most azonban saját rendszert vezetett be. Ennek keretén belül a vendégeik lehetőséget kapnak arra, hogy előre eldönthessék, haza szeretnék-e vinni emlékbe a helyszínen vásárolt, egyedi dizájnnal rendelkező poharat. Amennyiben nem így döntenek, és pusztán a szórakozóhely területén szeretnének italt fogyasztani, akkor választhatják az ingyenes átlátszó repoharat is, melyet a program végeztével a kapuknál begyűjtenek, így örök körforgásban maradnak.

Ez a kezdeményezés – habár segít a repohárjelenség által okozott káosz csökkentésében – korántsem tökéletes, ugyanis a márkadizájnos műanyagpoharak árusítása még mindig előrébb helyezi a marketingszempontokat, mint bolygónk érdekeit. Sokan elkezdték ugyanis gyűjteni ezeket a poharakat, amivel hosszú távon ugyancsak a műanyaghulladék-mennyiség fog növekedni.

Remélhetőleg a jövőben azok a beltéri vagy kiülős szórakozóhelyek, ahol sosem volt valós igény a repoharakra, visszaállnak a minden szempontból sokkal fenntarthatóbb üvegpoharak használatára, azok a fesztiválok pedig, akiknek szüksége van az italkiadás problémájának fenntarthatóbb megoldására, kitalálnak egy új, sokkal környezettudatosabb módszert.

Források: telex.hu, g7.hu