Written by

Bambuszra cserélték a műanyagot a Himaláján

Egypercesek, home_slider| Views: 1612

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a turisták üres műanyag palackok hegyeit hagyják maguk mögött, amikor ellátogatnak a Himalájához? Egy észak-indiai falu kreatív megoldást talált ki a problémára, amivel inspirációval szolgál a világ számára.

Indiában a naponta keletkező 25 000 tonna műanyagnak csak a felét gyűjtik össze. Hatékony országos hulladékgazdálkodási rendszer hiányában az ország azt tervezi, hogy 2022-ig fokozatosan megszünteti az egyszer használatos műanyagokat. Időközben azonban a helyi hatóságoknak a műanyag-használat csökkentése érdekében innovatív megoldásokat kell bevezetniük.

Az északkeleti Szikkim állam előrelépést tett a kérdésben: az egyszer használatos műanyag palackok forgalmazását 1998 óta, az eldobható műanyag zacskókat pedig 2011 óta tiltják. A Bhután, Tibet és Nepál által határolt területre rengeteg turista érkezik, hogy megcsodálja a lenyűgöző himalájai tájat: a gleccserek, alpesi rétek mellett buddhista kolostorok bújnak meg a domboldalakon, és olyan hegycsúcsok tárulnak a szemünk elé, mint a 8586 magas Kancsendzönga.

Bambuszból készült vizes palackok. Forrás: indiatimes.com

A látogatók ezreinek fogadása nagy mennyiségű műanyag hulladék kezelését is jelenti – kezdve a magukkal hozott egyszer használatos vizes palackokkal. A terület északi részén, 2750 méteren található Lachen falu számára különösen nagy kihívást jelent ez a fajta szennyezés. De a nagyjából 2500 lakosának nagyarányú mozgósítását követően a község új intézkedéssorozatot vezetett be.

Lachen lett az első város az államban, amely teljesen betiltotta a műanyag palackokat. A Lacheni Turisztikai Fejlesztési Bizottság (LTDC) még a járműveket is ellenőrzi, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy műanyag palackok nem kerülnek be a faluba, a tiltás megszegőit pedig pénzbírsággal sújtják.

A rendszer sikeres működése érdekében 1000 bambuszpalackot rendeltek a szomszédos Assam államból, a turistákat pedig arra kérik, hogy műanyag palackjaikat hagyják a falun kívül, vagy töltsék vizüket a legtöbb üzletben kapható újrahasználható bambusz palackokba.

A programot 2020 márciusában indították útjára a Losar fesztiválon, amely Szikkim legnépszerűbb és legfontosabb éves ünnepsége. A bevezetett bambusz kulacsok olyan népszerűségre tettek szert a lakosok és a turisták körében egyaránt, hogy egy másik állam, a dél-indiai Kerala is úgy döntött, hogy követi példájukat.

És ez csak az első lépés Szikkim számára. Ez az apró indiai állam, amelyet 2018-ban az ENSZ a világ első teljesen organikus államának ismert el, most a sütik környezetbarát csomagolásának megoldásán dolgozik.