Written by

Alakváltó tészta segíti a hulladéktermelés csökkentését

Egypercesek, home_slider| Views: 305

Kutatók kifejlesztettek egy olyan tésztát, melynek csomagolása és kifőzése is jobb energiahatékonyság szempontjából, mint a hagyományos tésztaételeké. Az innovatív tészta főzés előtt lapos, „hétköznapi” formáját a vízben veszi fel. Ezzel az új módszerrel csökkenthető a tésztafélék csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségét.

Az élelmiszer-csomagolás óriási mértékben járul hozzá a hulladéktermeléshez; az Egyesült Államokban például az ételcsomagolás és az élelmiszer-hulladék az összes fogyasztási hulladék közel felét teszi ki. Becslések szerint a lapos formában elcsomagolt tészta akár 60 százalékkal is csökkentheti a csomagoláshoz használt műanyag mennyiségét, hiszen csökken a különböző tésztáknak – penne-csövek és fusili-spirálok – szükséges tér.

A lapos tészta ötlete a kínai Csencsiangi Egyetem egyik kutatójától, Ye Tao-tól származik, aki kollégáival egy olyan tésztát fejlesztett, mely képes alakja megváltoztatására. Korábbi kísérleteket figyelembe véve megállapították, hogy ha a lapos tésztát barázdákkal csipkézik, az a forró vízben eldeformálódik. Számítógépes és fizikai tesztekkel vizsgálták, hogy mikor, milyen alakváltozás megy végbe, így a lapos tésztát aszerint tudják barázdázni csomagolás előtt, hogy milyen alakú ételt szeretnének látni a főzés végeztével. A kifőzött tészta tökéletesen egyezik a hagyományos tésztafajták textúrájával, ízével és kinézetével.

A hulladékcsökkentés mellett a lapos tészta másik előnye, hogy gyorsabban kifő, mint az előre megformázott tészta, ezzel csökken a főzésre használt energiamennyiség is. A lapos tésztának 7-12 percre van szüksége ahhoz, hogy befejezze az alakváltoztatást és ehetővé váljon. 

Feltételezzük, hogy ez a módszer minden olyan ételre alkalmazható lesz, amelynek elkészítéséhez vízre van szükség. Bízunk abban, hogy a zselatin desszertek, a japán wagashi, és más lisztalapú ételek esetében is hasznosítható lesz ez a technika.” – nyilatkozta Lining Yao, a Carnegie Mellon Egyetem gépészmérnöke, aki már alig várja, hogy még kreatívabb formákat készíthessenek.

„A lapos tészta technikájával egy új ajtót nyitunk a fenntarthatóbb élelmiszeripar felé, hiszen az étel minősége és íze megtartása mellett csökkentjük a csomagoláskor, szállításkor és tároláskor felhasznált műanyagot és energiát.”

Forrás: sciencealert.com