Written by

A sünök tüskéi szúrnak, viszont a kertünk egyik legjobb barátai

Egypercesek, home_slider| Views: 1662

Az ősz beköszöntével elkezdődött a lombhullás ideje is, amely miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A sündisznók a kedvességük, csendességük, ártatlanságuk és a jellegzetes tüskéik mellett hasznos élőlények, mivel elfogyasztják a növényekre káros rovarokat. A pozitív tulajdonságuk ellenére a kertekben alkalmazott vegyszerek, a levelek összegereblyézése révén a populációjuk folyamatosan csökken.

  1. A vasvilla nyelét használjuk!

Az éjszakai életmódot folytató védett keleti sün előszeretettel választja nappali búvóhelyéhez vagy téli álmához a kertek, parkok takarítása során összegereblyézett levél- és rőzsehalmokat, lombkupacokat. A nőstények gyakran a menedékhelyen ellenek, amely miatt az óvatlanul végzett kert- vagy parkrendezések könnyen a védett állatok, az egész családok elpusztulását okozhatják. Ezáltal kiemelten fontos, hogy a növényi halmok elszállításakor gondoljunk az alájuk költöző sünökre is. A természetvédők azt javasolják, hogy mellőzük a vasvilla használatát, és inkább a szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen pedig még óvatosabban, kesztyűs kézzel forgassuk át a kupacot. A sündisznók megtalálásában az is segíthet, ha a boglyát átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontjuk el. Amennyiben a lombhalom szétszedésekor telelő sünt fedezzünk fel, akkor helyezzük vissza kellő vastagságú rétegben a leveleket és az ágakat vagy a bokrok takarásában készítsünk egy növényi kupacot, és tegyük alá az állatot.

2.Óvjuk őket a forgalom következtében veszélyes területektől

A sündisznókat az alacsony méretük révén az autósok véletlenül elüthetik, ezért juttassuk be őket a kertünkbe. Biztosítsunk némi helyet a kerítés alatt vagy között, sövény vagy vázkerítés is megkönnyítheti a sünök közlekedését. A kertben legszívesebben bokrokban, sövényekben, nagy kiterjedésű talajtakaró tujákban bújnak el, illetve kellemes otthonukká válhatnak még a háborítatlan komposztálók és a tűzifarakások rései is.

3.Építsünk kényelmes „sünkuckót”!

A sünöknek nyugalmat biztosító kuckókat már állatkereskedésekben is vásárolhatunk, valamint magunk is könnyedén elkészíthetjük. A kert méretének megfelelően az odú tetejének, aljának, elejének és hátuljának szánt faanyagokat készítsük elő, majd lecsiszolás után az elemeket szereljük össze: a macskáktól és a kutyáktól elleni védelem érdekében csavarozzuk össze a kis folyosós bejáratot, és ragasszuk hozzá a házikó elejét. Ezután tetszőleges sorrendben rakjuk hozzá a két oldalt, a sündisznó odú hátrészét, majd a váz összeállítását követően tegyük rá a ház egyik tetejét. A másik tető rész ráhelyezése után, lakkozzuk vagy fessük le. A kivitelezést tetszőlegesen variálhatjuk, viszont arra ügyeljünk, hogy az odúban „előszobát” mindenképpen alakítsunk ki és az állatoknak elegendő helyet biztosítsunk. Az elkészített „sünkuckót” béleljük ki szalmával, hogy az tüskés élőlényeknek meleget, kényelmet nyújtson, még hívogatóbbá váljon.

4.Gondoskodjunk ivóvízről és ételről!

A sündisznók lakóhelyének környékére mindennap helyezzünk ki friss ivóvizet egy kis tálkába, viszont a laktózintoleranciájuk miatt tejet soha ne adjunk nekik.

Az élőlények a kertben vagy a parkokban található tücsköket, bogarakat, rovarokat és kártevőket fogyasztják el, ezért a sünök közelében mellőzzük a vegyszeres rovarirtás használatát. A táplálékforrásuknak köszönhetően, ha a kertünkben él egy vagy több kisemlős, nem is szükséges alkalmaznunk a környezetre és az emberi szervezetre is káros adalékokat.

A bemutatott tevékenységek révén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a sünállomány növekedésnek induljon, és egy fenntartható, a növények védelmére kevesebb vegyszert használó, több természetesen előállított zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó világ létrejöjjön.

Források Greendex1, Greendex2, Hobbiallat.hu