Written by

A póló, ami a test melegéből állít elő energiát

Egypercesek, home_slider| Views: 798

Az e-textil prototípusa egy olyan ruhadarab, amely a testhőmérséklet és a környezet hőmérsékletének különbségéből termel elektromos áramot. Európai kutatók találták fel a pólót, ami elektromos töltöttsége mellett olcsó és lebomló anyagokat használ. Vajon elképzelhető, hogy a közeljövőben fényvisszaverő pulóvert vagy telefontöltős zsebekkel ellátott ruhát fogunk hordani?  

Mára már lehetővé vált egy ruhadarab mini erőművé alakítása. Ennek két módja van: a piezoelektromosság, amely mozgásból termel energiát, illetve a termoelektromosság, ami a testhőmérséklet-különbséget elektromos feszültséggé alakítja. A Malagai Egyetem és az Olasz Technológiai Intézet kutatócsoportja az utóbbi módszert választotta, és bemutatta azt az innovatív ruhadarabot, ami a test és a környezet hőmérséklete közötti különbségnek köszönhetően működik.

Kép forrása: scitechdaily.com

Paradicsomhéjból készült e-textil

A projekt keretein belül paradicsombőrt szőttek a ruhába, hogy a textil és az elektronikai eszköz összekapcsolásához valamilyen lebomló és olcsó anyagot alkalmazzanak. Ezzel a paradicsomfeldolgozó ipar olcsó hulladéka hasznosul újra. Etanolt és szén-nanorészecskéket adtak a termékhez, amikkel a ruhadarab pamutjába épített paradicsomhéj elektromosságot termel melegítéskor.

Amint a kutatók megtalálják az áram tárolásának módját, újabb, elektromosságot alkalmazó innovatív ruhát fejleszthetnek. A ruhák céljának és használatának csupán a képzelet szabhat határt, de például készülhet fényvisszaverő póló, hogy a sötétben is láthatók legyünk a járművek számára, esetleg töltőként funkcionáló öltözékek, amelyek töltőkábel nélkül is töltik elektromos készülékeinket, valamint biogyógyászati eszközök, melyek monitorozni tudják pulzusszámot és arról informálnak minket.

Forrás: livingcircular.veolia.com, scitechdaily.com