Written by

Önhűtő műgyep hűsíti a holland várost

Egyéb, home_slider| Views: 236

Lehet a műfüves területeknek természetes hűtő hatása? A CitySports projekt részeként Hollandiában tesztelt megoldás hozzájárul a városi hőszigetek csökkentéséhez és a fenntartható esővízkezeléshez.

A holland Gazdasági és Éghajlat-politikai Minisztérium által 2012-ben létrehozott Tudományos é Innovációs Konzorcium (TKI) olyan projekteket támogat, amelyekben vállalkozók és kutatók dolgoznak össze, hogy innovatív megoldásokat fejleszthessenek a gazdaság különböző szektoraiban.

A TKI egyik projektje a CitySports a Vízügyi és Tengerészeti Konzorcium részeként valósul meg. A 2018-ban elindított program célja, hogy biztonságosabb, fenntarthatóbb és kényelmesebb alternatívát találjon a sportolók számára a hagyományos műfüves sportpályák helyett.

A Holland Vízciklus Kutatóintézet (KWR), szoros együttműködésben Amszterdam városával, a Waternettel, a DutchBlue-val, a Drain Products Europe-pal, valamint a Veoliával, számos műfüves terület mintáját tesztelte. Az eredmények alapján egy még hatékonyabb megoldást telepítették az amszterdami VVA Spartaan fociklubba.

A városi hősziget jelensége

Aggodalomra adhat okot a használt gumiabroncsok újrahasznosításából származó nagy mennyiségű gumipor, amit a műfüves pályák töltőanyagaként használnak. Ez az anyag káros hatással lehet az emberi egészségre és a környezetre, hiszen különböző mérgező vegyületek (például ólom) kerülhetnek a levegőbe, illetve a talajvízbe.

Emellett a mesterséges gyep nagy hátránya, hogy sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben melegszik fel a napon, mint a természetes pázsit. Nyári napokon egyes helyek elérhetik akár a 60 Celsius fokot is, így teljesen használhatatlanná válnak. A műfüves pályák okozta túlmelegedési jelenség hozzájárul a városi hősziget hatáshoz, ami egy olyan mikroklíma, ahol a hőmérséklet lényegesen magasabb, mint ugyanazon régió vagy város más területein.

Néhány évvel ezelőtt az amerikai Columbia Egyetem Klímarendszerek Tanulmányozó Központjának kutatója New York műholdas képeinek elemzése során felfedezte, hogy az ott lévő hőbuborékok nagy része valójában sportpályák felett található.

A hősziget jelensége megtalálható Amszterdamban is, ahol körülbelül 100 műfüves pálya van. A CitySports kísérleti projekt kifejezett célja volt, hogy segítsen a városnak megbirkózni az egyre gyakoribb hőhullámokkal.

A város frissítése fűtés helyett

A KWR által tesztelt műfüves rendszer egy víztároló egységekből álló alapzat, amelyben az esővíz összegyűlik. Ezek az egységek, melyeket a Veolia újrahasznosított anyagokból készített, vékony csöveket tartalmaznak, amelyek a vizet a szintetikus fűfelületre juttatják. Napsütéses napokon a víz elpárolog, miközben öntözés nélkül hűti a gyepet és annak környéket. A technológiának köszönhetően, amellett, hogy csökkennek a sportpályák feletti hőbuborékok, elősegítik a fenntartható esővízkezelést is.

Kép forrása: projectcitysports.com

2020 tavaszán a KWR begyűjtötte az adatokat az összes teszthelyre telepített érzékelőktől. Az eredmények magukért beszélnek: június 25-én délután, az év egyik legmelegebb periódusának közepén a hagyományos műfüves pálya felszíni hőmérséklet 62,2° C volt, míg az “önhűtő” műfüves pálya felszíni hőmérséklet 35,9° C volt, csupán 1 Celsius fokkal melegebb, mint a természetes fűvel borított pályák.

Forrás: livingcircular.veolia.com