Written by

Légből kapott ötletek

Egyéb, home_slider| Views: 1765

Tintává vált kibocsátás

 

Ha valaki érti és tudja, hogy mi az a légszennyezés és milyen szörnyű következményei lehetnek az ember egészségére nézve, akkor azok az indiai lakosok. Éppen ezért talán nem meglepő, hogy a massachusettsi egyetem egy Delhiből származó végzős hallgatója találta fel a világ első szennyezett levegőjéből készülő tintát.

Anirudh Sharma éppen egy konferencián volt Indiában, amikor észrevette a fehér pólóján gyülekező fekete részecskéket, melyek az őt körbe ölelő koszos levegőből telepedtek rá. Azonban nem kezdett el a levegő szennyezettsége miatt aggódni, sokkal jobb ötlete is volt ennél: szemei előtt máris tintafoltok lebegtek.

Hamarosan neki is látott a karbonszenny tintává alakításához, majd 2016-ban megalapította a Graviky Labot, hogy tovább dolgozhasson az elképzelésén. Nemsokára csapatával együtt kifejlesztett egy olyan eszközt, a Kaalinkot, ami a járművek kipufogócsövéhez vagy hordozható generátorához illesztve képes összegyűjteni az elégetett üzemanyagból származó kormot, ezáltal megakadályozza a káros anyag levegőbe kerülését.

Az így megszerzett finom fekete porból különböző eljárásokon keresztül eltávolítják a nehézfémeket és az egyéb, rákkeltő anyagokat, mely folyamat végterméke egy tisztított, szénben gazdag pigment lesz. Ezt oldóanyagokkal keverik össze, majd az így előállított tintát végül palackokba és markerfilcekbe töltik. Egyetlen 30 milliliteres filc 45 percnyi kibocsátásnak megfelelő kormot rejt magában – a technológiával ugyanakkor nem pusztán újrahasznosítják a kibocsátott káros anyagot, de egyúttal helyettesítik a fekete tinta előállításához hagyományosan használt szenet is, ami fosszilis tüzelőanyagok gyárakban történő elégetéséből származik.

Sharma-ék azonban nem elégedtek meg az „okos ötlet” ideájával, azt akarták, hogy az innováció jelen legyen a mindennapokban. A tinta tesztelésére ezért a világ különböző pontjairól vontak be fiatal művészeket, akik körében elsöprő sikert arattak a markerek: bár a megszokottól eltérő a festék, gyönyörű a színe és rendkívül gyorsan szárad, ezért nagyon jó vele dolgozni.

„Elveszünk valamit az utcáról, majd kreatív és fenntartható módon adjuk azt vissza.” – jellemezte Sharma a találmányuk esszenciáját. „A cégünk és a fogyasztók összekötő kapcsai a művészek.”

A startup vállalkozás egyelőre főleg különböző vastagságú filceket kínál, de később a termékpalettát olajbázisú, – anyag- és kültéri festékekkel is bővítenék. A csapatnak mindemellett egyéb, ambiciózus elképzelései is vannak a jövőre nézve. Kamionparkok kisebb „ökoszisztémáját” szeretnék kialakítani, ahová több száz jármű rakhatná le a kibocsátása során összegyűlt végterméket.

 

Források: nationalgeographic.com, livingcircular.veolia.com, kickstarter.com, morewithlessdesign.com