Written by

Zöld hősök 9. rész

Arcok, home_slider| Views: 1903

Antal Éva, a „Vászonzsákoslány”

 

Így karácsonyozik a lány, aki nem termel szemetet”, „Kiszámolták, mennyivel olcsóbb a zero waste” – ilyen és ehhez hasonló címekkel találkozhatunk, ha rákeresünk a lassan két éve hulladékmentes életmódot folytató Antal Éva nevére.

A fiatal lány néhány éve talán még nem is álmodhatott arról, hogy a hangzatos „Magyarország első zero waste képviselője” címet mondhatja majd magáénak. Saját elmondása szerint gyakorlatilag egyetemista koráig „teljesen átlagos életet élt”, azaz ugyanolyan mértékben termelte a hulladékot, mint ahogy az az országos átlagra jellemző. A fordulópont akkor jött el, amikor a klímaváltozásról és műanyagszennyezésről szóló hírek valahogy mélyebb hatást gyakoroltak rá, mint korábban.

Ahogy manapság oly sokan (és egyre többen), ő is megtapasztalta azt, hogy mit jelent a klímaszorongás. Akkor és ott elhatározta, ki fogja találni, mit tehet az egyén a mindennapjaiban a hulladéktermelés csökkentéséért. Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a párja is teljes mértékben partner volt az úton, így együtt vágtak neki a zero waste felé vezető kalandos, olykor pedig kihívásokkal teli útnak.

Nem akartak túl szigorúak lenni önmagukkal szemben, ezért minden változást fokozatosan, lépésről-lépésre hajtottak végre, majd egy idő után elértek arra szintre, amikor már elmondhatták, hogy nyolchavi általuk megtermelt hulladék belefért egy befőttesüvegbe – habár ez nem a Lauren Singer-féle négy év, de így is hatalmas sikernek könyvelték el.

Először elfogyott a fogkrém és Éva elkezdte kókuszzsírból és szódabikarbónából saját maga gyártani azt, majd egy flakon sampon, ami helyett szilárd változatra váltott. A vattakorongok helyére régi törülközőből készültek sorakoztak fel, és még hosszan folytathatnánk a sort.

Persze voltak vicces és kellemetlen esetek is. Hiába lenne kiváló alternatíva például a mosódióból készült mosogatószer a hagyományos helyett, ha egyszer a főzés során olyannyira elviselhetetlen a szag, hogy a konyhába is alig lehet bemenni. Nem volt tehát más út, újabb ötletek után kellett kutatni. Éva egyébként sokszor nyúlt vissza a nagymamája megoldásaihoz, hiszen ők voltak azok, akik igazán tudták, hogy bizony műanyag nélkül is van élet!

A fiatal úttörő kezdeti célkitűzései közé tartozott az is, hogyha „átlagemberként” megvalósíthatónak bizonyul a zero waste, akkor feltétlenül buzdítani, inspirálni fog másokat is az életmód követésére. Instagram fiókja és Youtube csatornája azóta jelentős, több tízezres követőbázissal rendelkezik; bemutatkozásában szándékosan a „low waste” kifejezés szerepel, ezzel is jelezve azt, hogy azért még neki is van hova fejlődni, ő is hibázik, ami természetes, hiszen mindannyian emberek vagyunk.

És talán ez Éva egyik legfontosabb üzenete: nem szabad haragudnunk magunkra, nem kell mindent tökéletesen csinálnunk, hiszen nem versenyről van szó – bár a közösségi média erősen vizuális világában gyakran érezhetjük így. De a lényeg az, hogy próbálkozzunk, semmiképpen ne ijedjünk meg, ha valami nem sikerül elsőre, és ne feledjük, hogy az apró változások is biztosan nagy eredményekhez fognak vezetni.

Éva igyekszik megmutatni másoknak is, hogy a zero waste nem nehezíti meg az életet – persze sok mindennek szokásként kell berögzülnie, de rengeteg előnye is van, például komoly összegeket lehet megspórolni vele.

A lány ugyanakkor két lábbal áll a földön. Habár vegyes érzései vannak a klímaváltozás elleni harccal és a folyamatok megállíthatóságával kapcsolatban, mégis bízik a tudományban és hisz abban, hogy az emberiség előbb-utóbb mindenre fog megfelelő alternatívát találni.

Források: propeller.hu, nosalty.hu, u-szeged.hu, magnetbank.hu

Címlapkép forrásaVászonzsákoslány Facebook oldal