Written by

Zöld hősök 6. rész

Arcok, home_slider| Views: 657

Robert Redford, Hollywood zöld úttörője

 

Robert Redford neve leginkább a mozivásznakról lehet ismerős. Az utóbbi időben például a Marvel-univerzumban találkozhattunk vele, amiben a HYDRA egyik vezető alakját, Alexander Piercet alakítja, de szerepelt az 1974-es A nagy Gatsbyben és az Az Elnök embereiben is.

Híres alakításai mellett azonban nem szabad elfeledkezünk a környezet védelme érdekében tett erőfeszítéseiről sem.

Forrás: librarius.hu

A színész 29 évesen debütált a Broadwayen, de folyamatosan a természet nyugalmába vágyódott New York soha szűnni nem akaró zsibongása elől. Robert számára a természet mindig is egyet jelentett a káoszból és a város fogságából való kiúttal. Ezt bizonyítja az is, hogy még egészen fiatal volt, amikor teljes vagyonát, mind az 500 dollárját odaadta egy Utah vidéki részén található, alig egy hektáros földért.

Redford már a hetvenes években is a környezet megóvása mellett kampányolt, nevéhez számos megmentett hely és küzdelmes csata fűződik. Nélküle nem létezne többek között a Utah állambeli, közel 7500 négyzetmétert felölelő Grand Staircase-Escalante National Monument sem. 1975 és 1996 között rendületlenül harcolt azért, hogy megóvja a területet a kereskedelmi használatba kerüléstől, mígnem Clinton elnök fejlesztési célokkal lezáratta a parkot. Robert a mai napig – már 1989 óta, amikor még csak elvétve került szóba a téma – aktív szószólója a globális felmelegedés elleni harcnak, valamint folyamatosan kampányol az alaszkai Arctic National Wildlife Refuge védelme érdekében.

Robert Redford beszédet mond az ENSZ Közgyűlése előtt. Forrás: news.un.org

A karrierje felfelé ívelésével párhuzamosan egyre többet és többet fektetett a környezet védelmébe: adományozott, dokumentumfilmeket forgatott, kampányolt és igyekezett minél több embert megnyerni az ügy érdekében. Ma a nevéhez fűződő non-profit Sundance Institute kiterjesztéseként szolgáló, attól függetlenül működő Sundance Channel rendszeresen sugároz környezetvédelmi témájú blokkokat.

Azonban az egyik legfontosabb, amit adhatott, a példamutatása. A Time Magazin szavaival élve, manapság szinte minden híresség a „zöld úton” jár, azonban Robert Redford volt az, aki megtisztította a csapásokat.

Forrás: un.org

„Véleményem szerint a környezetet a nemzetbiztonsági érdekek kategóriájába kellene sorolni. A forrásaink védelme épp olyan fontos, mint a külső védelem – másképpen mit is védenénk meg?”

 

Forrás: content.time.com, motherearthnews.com