Written by

Életműdíjjal jutalmazták az idén 100 éves Bálint gazda munkásságát

Arcok, Hírek| Views: 1997

Dr. Bálint György, akit egy egész ország csak Bálint gazda néven ismer, 2019 júliusában tölti be századik életévét.  A gyöngyösi születésű agrárszakember rendkívül sikeres, elismerésekben gazdag pályafutását idén Az Év Agrárembere életműdíjjal ismerte el szakmája. Páratlanul gazdag és hosszú pályafutását a természet és a növénytermesztés szeretete kísérte végig.

Bálint György általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte. 1941-ben szerzett kertészmérnöki oklevelet a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián. Ezt követően 1942-ben munkaszolgálatra hívták, ahonnan koncentrációs táborba került, majd 1945-ben szabadult.

A föld és a természet iránti szeretetet majdhogynem az anyatejjel szívta magába. Édesapja már három éves korában kivitte őt a szántóföldre, a szőlőültetvényre, és az istállókba, hogy mielőbb tudatosuljon a fiúban, mit jelent gazdának lenni.

György dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban, a Kertészeti Kutatóintézetben, majd később a termelésben, agronómusként. 1967 és 1981 között ő volt Kertészet és Szőlészet főszerkesztője. 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című műsorának Bálint gazdájaként ismerte és szerette meg az ország. „Húgának” címzett leveleit hosszú évekig írta a Nők Lapja kertrovatába.

2005-ben vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2009-ben Budapest díszpolgára lett, 2017-ben pedig Prima Primissima díjjal és Hazám-díjjal ismerték el munkásságát. A tétlenség fogalmát nem ismerő Bálint gazda Az Év Agrárembere 2018 életműdíjat idén február 2-án vehette át Egerben, amelyhez ezúton is szívből gratulálunk.

Az Év Agrárembere díjat 2014-ben alapította Mátrai Zoltán egyetemi docens üzlettársával. Céljuk, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdálkodókra, termelőkre, kertészekre, gazdákra, szolgáltatókra, akik szaktudásuk mellett jelentős mértékben kiveszik részük a társadalmi szerepvállalásban és önzetlenül támogatják a közjó érdekeit.