Written by

Víztakarékosság otthon, egyszerűen

home_slider, Tudtad-e?| Views: 1497

Egy felmérés szerint átlagosan napi 110 liter vizet használunk Magyarországon, amit akár a felére is csökkenthetünk, ha figyelünk a víztakarékosságra. Vizeink védelme és a víztakarékosság rendkívül fontos. Kis odafigyeléssel nemcsak értékes erőforrásokat óvunk meg, hanem pénztárcánknak is kedvezünk.

Zárd el a csapot fogmosáskor és kézmosáskor!

A víztakarékosságra az egyik legjobb megoldás, ha elzárjuk a csapot, amikor nincs rá szükségünk fog- vagy kézmosás közben. Amikor a fogunkat mossuk vagy a kezünket szappanozzuk, a vízcsapot érdemes elzárni. Ezzel akár napi 30 liter vizet is megtakaríthatunk.

Akkor kapcsold be a mosógépet vagy a mosogatógépet, ha tele van!

Egy másik, könnyen alkalmazható tipp, hogy a mosógépet vagy mosogatógépet csak teljes kapacitással használjuk. Ezzel megakadályozzuk a felesleges energia- és vízhasználatot. Annak ellenére, hogy sok mosógépben a beállítások lehetővé teszik a mosás méretének (és ezáltal a felhasznált víz mennyiségének) kiválasztását, még jobb, ha csak akkor mosunk, amikor az tele van. A ruhák levegőn szárítása szárítógép helyett szintén energiát takarít meg.

Mosogatógép esetén szintén várjuk meg, hogy megteljen a gép. Jó tudni, hogy a kézi mosogatásnál általában hatékonyabb megoldást jelent a gépi mosogatás. Átlagos méretű folyóvizes kézi mosogatáskor mintegy 40 liter vizet használunk el, ezzel szemben a mosogatógép 10-12 liter vizet használ.

Fürdés helyett zuhanyozz!

Egy fürdéssel átlagosan 200 liter vizet használunk el, zuhanyzáskor ezzel szemben nagyjából 40-70 liter víz fogy. Ha viszont 10 percnél tovább vagyunk a zuhany alatt, akkor a felhasznált víz mennyisége közel azonos a fürdésével. Így a zuhany alatt töltött idő csökkentése egy másik egyszerű módja a víz és kiadások megtakarításának. Ahogy a kéz- és fogmosás esetén, zuhanyzáskor is érdemes elzárni a vizet, amikor éppen nincs rá szükség, ezzel további vizet és pénzt spórolhatunk meg.

Szerelj fel levegőztetőt a csapokra!

A mosogató csapjára vagy zuhanyzóba felszerelt levegőztetővel, más néven perlátorral szintén hozzájárulhatunk a víztakarékossághoz. A levegőztető ugyanis segít csökkenteni a csapon keresztül áramló víz mennyiségét, de az áramlás térfogata nem csökken, ezért kevesebb víz elegendő, mint a hagyományos megoldással. A pár ezer forintba kerülő készülék hamar behozza az árát.

Természetesen a fenti tippek mellett számos más módon is takarékoskodhatunk a vízzel otthon: ellenőrizzük rendszeresen a csapok szivárgását, gyűjtsük a szürkevizet, azaz az ivásra nem, de más célokra, például takarításra még alkalmas vizet. Ha módunkban áll, gyűjtsük az esővizet például a növények öntözéséhez. A tudatos vízhasználat mellett a felhasznált víz mennyiségének csökkentése is fontos.

A tudatos vízfogyasztással háztartásonként akár 15-20 m3 víz is megtakarítható éves szinten, ami 4 millió magyar magánháztartás esetében több, mint két Velencei-tónyi mennyiséget tesz ki – írja az ecolounge.hu.

Forrás: biofriendlyplanet.com, ecolounge.hu