Written by

Milyen gyakran érdemes mosni a ruháid?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 1560

A lakossági és otthoni vízhasználat, illetve a mosás olyan tevékenység és napi rutin, amelyen apró, de okos lépésekkel változtatva és bizonyos gyakorlatok beültetésével sokat tehetünk környezetünkért és a fenntarthatóságért. Ilyen például a szürkevíz felhasználása is, de aktuális cikkünkben a ruhamosás oldaláról közelítjük meg a kérdést.

A legkézenfekvőbb módszer lehetne a vízhasználat csökkentésére a ruhák mosásának, gyakoriságának redukálása, hiszen napjaink energia- és vízfogyasztása felvetheti a kérdést: szükséges-e ilyen gyakran felülvizsgálni a szennyest? Azonban egy amerikai bőrgyógyász szerint a ruhamosás elhanyagolása különböző bőrproblémákat és irritációkat okozhat hosszútávon, mivel a ruháinkon lévő olajokat a bőrünk felszívja, amely eltömíti a pórusokat és aknékat okozhat a testen. A kosz ugyancsak bejuthat a hajba a mosatlan ruhákból ezzel infekciót okozva. De hogyan kerüljük el ezeket az atrocitásokat mindamellett, hogy a minimumon tartjuk a szennyesünket? Fontos megemlíteni, hogy a fenntarthatóság körében nem csupán a vízhasználat az elsődleges szempont, hanem a mosószer és azok a kellékek is, amelyekkel elvégezzük a procedúrát.

Home office a fenntarthatóság szolgálatában?

A közelmúltban az otthonról való munkavégzés sokkal elterjedtebb lett, mint korábban, így aki megteheti, hogy ilyen munkarendben dolgozzon, képes kiváltani otthoni viselettel és kevesebb váltogatással azokat a darabokat, amelyeket munkába járáskor napi szinten cserélne, ezzel hozzájárulva a hatékonyabb mosáshoz. Szintén nagy segítség lehet, ha az így összegyűlt kisebb számú ruhadarabot egy mosás alkalmával tűzzük a napirendünkre, amennyiben ez megoldható szín vagy anyagkeveredés nélkül. Ezekkel a módszerekkel megtakarítunk pár napot a mosások között, hiszen, ha valamit csak otthon hordunk és a munkavégzés fizikailag nem megterhelő vagy izzasztó, a pár órás viselés lehetővé teszi a mosógép felesleges bekapcsolását. Az alábbi alternatívák mellett pedig a nagymosást egyben letudhatjuk, hiszen feltehetően az otthoni darabok mind kényelmes viseletek, többnyire azonos anyagból, így akár 2-3 napot is spórolunk a mosással. Természetesen minden a bőrrel közvetlen kontaktusba kerülő ruhadarabot, -mint zoknik és fehérneműk- továbbra is javallott napi szinten mosni, azonban más darabokat, mint a nadrág, elégséges 2-3 viselet után.

Mivel mossunk?

A hagyományos öblítő nem csak a környezetre van káros hatással, de egészségünkre és a bőrünkre is. A bőr felszívja a ruhába beépülő vegyi anyagokat és valójában az öblítő a textilből sem mossa ki a különböző mosószer-maradványokat, csupán egy bevonatot képez a ruhaneműn, ami ezáltal puhább lesz. Jó hír, hogy könnyen helyettesíthető olyan otthoni körülmények között is megtalálható eszközökkel, mint az ecet vagy citromsav, de amennyiben valaki ragaszkodik az öblítőhöz, egy környezetkímélőbb formáját csomagolásmentes boltban saját flakonban megvásárolhatja. Az öblítő finom illata természetes illóolajok használatával előidézhető és a természetet is kevésbé terheli.

A mosópor helyett szintén szerencsésebb egy olyan alternatívát választani, mint a mosószóda, a mosódió vagy éppen a mosószappan. A mosószerek megvásárolhatóak csomagolásmentesen, ami azt jelenti, hogy a tisztítószerekhez hozzájuthatunk saját flakonba töltve, így elkerülhető a plusz műanyag, azaz hulladéktermelés. Készíthetünk otthon saját kezűleg is mosószert szódabikarbónából, mosószódából és mosószappanból vagy más, természetes alapanyagokból interneten fellelhető receptekből. A mosódara egy olyan hagyományos főzéssel készült, növényi alapanyagokból előállított mosószer, amelyből mosógélt is lehet készíteni otthon és szintén jó választás lehet környezettudatosan mosóknak.  A mosódara biológiailag lebomlik és nem tartalmaz sem színezéket, sem tartósítószert.

A makacs foltok kimosásának gondolata sem kell elriasszon senkit a fenntarthatóbb mosástól, ugyanis folttisztító sós vízben, vagyis nátrium perkarbonátos áztatással ez is kivitelezhető. Fontos, hogy semmiképpen sem meleg, hanem inkább hideg vagy kézmeleg vízben végezzük ezt a folyamatot 7-8 órás áztatással. Ez nem csak a foltot tünteti el a ruháról, de fehéríti is. Ha a folt kitisztítása sürgős és áztatásra nincsen lehetőség, akkor ugyanebből az elegyből tömény pép készíthető vízzel 2-3 órás állási idővel, azonban szem előtt kell tartani, hogy a kényesebb anyagok színét ez kiszedheti.

forrás: brightly.eco , majolikabolt.hu