Written by

Lakásának energetikai besorolása: AA++, gratulálok!

home_slider, Tudtad-e?| Views: 228

Az energetikai tanúsítvány egy olyan hivatalos dokumentum, mellyel minden lakásnak, ingatlannak rendelkeznie kell. Az okirat pontos képet ad az épület energiaigényéről és tájékoztat annak energetikai tulajdonságairól.

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az Európai Unió a környezetvédelem és klímasemlegesség jegyében kiemelten foglalkozik a lakások, közintézmények energiahatékonyságával, így minden tagállamban kötelezővé tette azok energetikai besorolását. Az EU egy 2002-es direktívában írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelnie a lakásoknak és közintézményeknek.

Az energetikai tanúsítvány, „e-zöldkártya”, vagy „épület-zöldkártya” fontos szerepet játszik az ingatlanok bérbe-, vagy eladásakor, a dokumentum elmarasztalása bírsággal járhat. A 10 évig érvényes tanúsítványt a megfelelő jogosultsági vizsgával rendelkező mérnök állíthatja ki. A dokumentumot többek között új épület építésekor, a használatbavételi eljárás során, épület eladásakor, illetve egy évnél hosszabb bérbeadás esetén kell készíttetni.

Mit jelentenek a különböző besorolások?

Magyarországon az energetikai besorolásnak 12 típusa van, melyeket betűkkel jelölünk, AA++-tól JJ-ig. 2016 óta használjuk ezt a fajta jelölést, korábban 10 típus közül kapott minősítést egy épület. A besorolás mutatja az épület energiaigényét, mely alapján további fejlesztések, felújítások kezdeményezhetők. A minősítést több tényező is befolyásolja, a legfontosabbak az ingatlan szigetelése, a nyílászárók minősége, illetve a fűtés-, és melegvíz technika.

2021. január 1-jén új energetikai szabályok léptek életbe, melyek értelmében az épületeknek „közel nulla” energiaigényűnek kell lenni, vagyis az átadott ingatlanoknak kötelező elérni a „BB” minősítést. Ezen új épületek energiafogyasztása nem haladhatja meg a 100 KWh/m²-t. Ma Magyarországon rendkívül kevés ingatlan rendelkezik a legjobb energetikai minősítésekkel (AA++, AA+, AA), ennek oka, hogy a BB feletti kategóriákba kizárólag olyan lakások sorolhatók, amik legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásokra támaszkodnak.

Miért fontos mindez?

Az energetikai tanúsítvány átfogó képet ad az adott ingatlan energiaigényéről, így a dokumentum alapján kezdeményezhetünk javításokat, fejlesztéseket. A megfelelő szigetelés, nyílászárók, fűtőrendszerek segítségével csökkenthető az „elveszett” energia mennyisége, mellyel a széndioxid-kibocsátás mellett a lakásra szánt kiadásokat is mérsékelni tudjuk. Ez különösen fontos annak fényében, hogy egy átlagos épület esetében a falakon keresztül 35-40, a tetőn át 20-25, a nyílászárókon 25, a padlózaton keresztül pedig 15 százalék hő távozik.

Forrás: wikipedia.org