Written by

Itt a környezetvédelem napja – mutatjuk, Te mit tehetsz egy fenntarthatóbb világért!

home_slider, Tudtad-e?| Views: 1664

Június 5-én ünnepeljük a környezetvédelem világnapját, melynek célja minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, fenntarthatóságra és az egyedülálló természeti értékekre. Környezetünk megóvása mindannyiunk közös érdeke, hiszen jelenleg ez az egy bolygó áll rendelkezésünkre, ráadásul véges erőforrásokkal. Cikkünkben mutatunk néhány egyszerű tippet, hogyan vigyázhatunk még jobban környezetünkre.

Jelenleg több mint 150 millió tonna műanyag szennyezi tengereinket és becslések szerint 13 millió tonna szennyezés is keletkezhet évente, ami pénzügyileg is komoly teher: a probléma a bolygónk gazdaságának évente akár 700 millió eurós költséget is jelenthet. Az Egyesült Államok szén-dioxid kibocsátása 2022 első negyedévében 1,3 milliárd tonnára emelkedett, Európai Unióban évente 400 ezer korai elhalálozást okoz a légszennyezettség, tehát a környezetszennyezés nem csak a Föld egészségét rombolja.

A fenti adatokat olvasva könnyen beláthatjuk, hogy bár vannak biztató tendenciák, mindannyiunk erőfeszítésére és tudatosságára szükség van ahhoz, hogy unokáink is ugyanazokban a lélegzetelállító természeti jelenségekben gyönyörködhessenek, mint mi. Mutatunk néhány, mindennapokban is kiválóan alkalmazható tippet és praktikát, amellyekkel segíthetünk megvédeni a környezetünket.

  1. Tipp: Száműzd a palackozott ásványvizet!

Az egyik leggyakoribb és leginkább környezetszennyező termék a PET-palack. Ha lehet, igyunk csapvizet, a munkahelyünkre, iskolába pedig termosztátot vigyünk inkább magunkkal, hiszen az nem csak télen tartja melegen a benne lévő folyadékot, de nyáron is hatékonyan tartja azt hidegen. Ha nem kedveljük a termoszt, érdemes üvegből vagy fémből készült újratölthető palackot használni.

2. Tipp: Szállj ki az autóból!

Évek óta a közúti közlekedés felel az üvegházhatású gáz kibocsátás több mint kétharmadáért világszerte. Gondoljunk csak bele, ha az autósok legalább fele inkább tömegközlekedést használna vagy bicikli ülne, milyen drámaian csökkenne a légszennyezettség! A kerékpározás és több séta egészségügyi előnyeiről már nem is beszélve.

3. Tipp: Vásárolj okosan!

Jelenleg rengeteg olyan terméket vásárolunk meg, amire valójában nincs is szükségünk, csupán „megtetszik”, vagy egyszerűen csak szeretnénk őket birtokolni. Törekedjünk rá, hogy minél kevesebb ilyen „luxus” terméket vásároljunk, inkább csak azokat a cikkeket szerezzük be, amikre tényleg szükségünk van. Ruhavásárlásnál figyeljünk oda a fenntarthatóságra, viseljünk minél kevesebb fast-fashion terméket, illetve gondolkodjunk hosszabb távon, ne csak néhány szezon erejéig tervezzünk. Ma már számos üzlet áll rendelkezésre, amely etikus gyártási és kereskedelmi elveket követ, részesítsük őket előnyben. Élelmiszer esetén is próbáljunk bio-termékeket vásárolni, illetve csak annyit, amennyire valóban szükségünk van, hogy ne kelljen később ételt kidobni.

4. Tipp: Ne cserélgesd évente a kütyüidet!

Sokan nem is gondolnánk, de az életüket elektromos hulladékként végző mobiltelefonunk, laptopunk, fülhallgatónk is rendkívüli károkat képes okozni a környezetben, ha egyszerűen csak kidobjuk. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly szennyezést okoznak, ha nem szakszerű hulladékkezelési eljárás során dolgozzák fel őket. Számos elektronikai hulladék leadó áll rendelkezésünkre, ráadásul a környezetünk mellett a pénztárcánk is hálás lesz, ha nem vesszük meg évente a legújabb készülékeket.

5. Tipp: Spórolj a vízzel!

A víz vitathatatlanul földünk egyik legnagyobb értéke, ráadásul nem áll belőle rendelkezésre végtelen mennyiség. Zárjuk el fogmosás közben a vizet, inkább tusoljunk le, mint fürödjünk, de kézmosás közben is tudunk spórolni: amíg nem használjuk, nyugodtan zárjuk el! Mosásnál érdemes rövid programot választani, illetve alacsony hőfokon mosni. A ruhák ugyanolyan tiszták lesznek, de jelentős mennyiségű vizet és energiát is takaríthatunk meg. Hogyha van kertünk, gyűjtsük össze az esővizet és azzal locsoljuk a növényeket!

Forrás: Európai Parlament