Written by

Fenntartható vegán bőr kaktuszból

home_slider, Tudtad-e?| Views: 949

Az állati bőr alternatívájának megalkotására Adrián López Velarde és Marte Cázarez kaktuszból készült vegán bőrt álmodott meg, amely készítői szerint az állati bőr tulajdonságaival és árával rendelkezik. Céljuk, hogy egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb anyagot kínáljanak a fogyasztóknak, elérhető áron.

Két vállalkozó vegán alternatívát hozott létre a bőr helyettesítésére, egy nopal nevű kaktuszból, annak érdekében, hogy fenntarthatóbbá tegyék a divatipart, amelyhez nagymértékű környezetszennyezés kapcsolódik. Az állati bőrök előállítása rengeteg vizet igényel, és a cserzéséhez különböző mesterséges, gyakran toxikus anyagokat használnak, ami miatt az állati bőrből készült termékek biológiailag nem lebomlóak. A divat- és textilipar jelenlegi működése hatalmas mennyiségű hulladékkal is jár, amin a mexikói Adrián López Velarde és Marte Cázarez változtatni szeretne.

Adrián López Velarde és Marte Cázarez. Kép forrása: desserto.com.mx

A kaktuszbőr, azaz a Desserto megalkotásával egy olyan, nem állati eredetű szövetet akartak létrehozni, amely nem műanyagalapú és nem tartalmaz mérgező vegyi anyagokat. „Az alapanyag ötlete onnan jött, hogy ennek a kaktusznak nincs szüksége sok vízre a növekedéshez, és rengeteg van belőle Mexikóban” – mondták a Fashion United magazinnak. A kaktusz másik nagy előnye, hogy a bőr előállításához nem szükséges az egész növény felhasználása, csupán az idősebb ágait vágják le, így folyamatosan rendelkezésre áll. Más növényekhez hasonlóan a nopal kaktusz is szén-dioxid megkötő hatással bír, tovább csökkentve a Desserto ökológiai lábnyomát. Adrián López Velarde és Marte Cázarez számára a kaktusz mexikói örökségüket is szimbolizálja.

A részben biológiailag lebomló szövetet rendkívül tartós, rugalmas és lélegző, és a készítői szerint nem drágább, mint az állati bőr. „Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által megkövetelt jellemzőknek, illetve műszaki és mechanikai előírásoknak” – mondták. López Velarde és Cázarez 2019 októberében óriási érdeklődés mellett mutatta be a terméket a Lineapelle Nemzetközi Bőrvásáron. Szakértők szerint „a vásár minden fenntartható anyaga közül a Desserto rugalmassága, puhasága, tapintása és színe a legalkalmasabb arra, hogy luxusmárkák is felhasználják”.

2021 márciusában a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals, azaz Emberek az Állatok Etikus Bánásmódjáért) szervezet Együttérző Vállalat Díjjal (Compassionate Business Award) ismerte el a vállalkozást. Emellett a Desserto partnerségbe lépett a svéd óriásvállalattal, a H&M-el, a közös, Science Story nevű kollekciójuk 2021. március 18-án kerül a kiválasztott üzletek polcaira.

Forrás: fashionunited.uk, desserto.com.mx