Written by

Fenntartható mezőgazdaság – milyen környezetbarát modellek segítik a zöld átállást?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 1559

A mezőgazdaság az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparágak közé tartozik, ebből következik azonban, hogy tudatos és következetes politikát követve az egyik leghatékonyabb fegyver lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben. Cikkünkben bemutatunk néhány irányzatot, amelyek lényegesen fenntarthatóbbá tehetik a mezőgazdaságot és hosszú távon is érdemben segítik a zöld megújulást.

A környezetbarát mezőgazdaság megteremtése rendkívül fontos tényező a globális zöld átállásban és a klímaváltozás elleni küzdelemben. A WWF friss tanulmánya szerint például, ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, mintegy 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe. A probléma rendkívül komplex, hiszen a mezőgazdaság egy nagyon nagy iparág, azonban vannak biztató jelek a szektor zöld átállására, mint a biogazdálkodás, a fenntartható erdőgazdálkodás, vagy a környezetbarát ipari állattartás.

Regeneratív mezőgazdaság – megújítani a körforgást

Ez az újfajta gazdálkodási forma a termőföld lényegesen hatékonyabb kihasználását jelenti. A tápanyagok pótlásával és a biológiai sokféleség helyreállításával igyekszik minél ellenállóbb és jobb minőségű növényeket és terményt előállítani. A regeneratív mezőgazdasági technikák egyik alapelve, hogy a termőtalajt folyamatosan le kell takarni – ez történhet növényi maradványokkal, vagy takarónövényekkel is –, így az megvédhető a szél és a víz eróziójától, ami segít megtartani és táplálni a benne élő létfontosságú mikroorganizmusokat. A legtöbb termőtalaj rendkívül alacsony arányban tartalmaz szerves – vagyis a terményt tápláló – anyagot, pedig ez létfontosságú a termőtalaj egészségében, és minden egy százalékos növekedés 20 ezer literrel több vizet tart meg a talajban, ami ellenállóbb és egészségesebb növényeket fog eredményezni. A regeneratív mezőgazdaság egy holisztikus gazdálkodási gyakorlat, amely igazán forradalmi előrelépés lehet a szektorban.

Ökológiai gazdálkodás – összhangban a természettel

Az öko-, vagy biogazdálkodás célja a teljesen természetes úton történő növénytermesztés és -gondozás, illetve a rendelkezésre álló természeti erőforrások egyensúlyba hozása az adott termőterület sajátosságaival. A biogazdálkodás semmilyen ártalmas vegyszert, vagy mesterséges eljárást nem használ, így sokkal fenntarthatóbb, mint az ipari mezőgazdálkodás. Jellemzően kisebb, esetleg közepes méretű gazdaságok működnek így, azonban Magyarországon az elmúlt öt évben jelentősen, a duplájára növekedett az így művelt termőterületek aránya – ma már háromezer hektárt, a hazai termőföldek hat százalékát teszik ki a biogazdaságok.

Fenntartható erdőgazdálkodás

Sokan megfeledkeznek az erdőkről, amelyek azonban rendkívüli jelentőséggel bírnak a mezőgazdaság szegmensében. Nagyon magas szintű szakértelem és alapos tervezés szükséges a hosszútávon fenntartható és újfajta kihívásoknak is megfelelő erdőgazdálkodás megteremtéséhez. Ezekre a kihívásokra a hagyományos természetes erdő-felújítási módszerek mellett az örökerdő-gazdálkodás a megfelelő válasz. Ennek lényege, hogy minél több fafajta jelenjen meg egy adott erdőségben, illetve a fákat is folyamatosan, állapotuknak megfelelően cserélik, így az erdő életkorát is vegyesen tartják, utánpótlást biztosítva. Ennek köszönhetően folyamatos marad a talaj erdőborítása, így a fák ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel szemben is. Az örökerdők szintén fontos jellemzője az erdőklíma folyamatosan optimális szinten tartása, ami a fák és növények mellett az állatok számára is sokkal kedvezőbb, és az ilyen fajta erdőkben a természetes folyamatok is jobban érvényesülnek, sőt, velük együttműködve folyik a gazdálkodás.

Források: Dívány, InfoStart, Mezőhír