Written by

Fenntartható a farmernadrág?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 688

A farmernadrág az egyik legelterjedtebb ruhadarab, ma már gyakorlatilag minden korosztály és kultúra körében nagy népszerűségnek örvend. Azt már kevesen tudják, hogy egy farmernadrág előállítása rendkívül káros a bolygóra, illetve a textilgyárakban dolgozók egészségére is. 

Egy farmernadrág, hétezer liter víz

Nehezen találni olyan ruhásszekrényt, melyben ne lapulna legalább egy farmernadrág. Ehhez a farmerek tömeges gyártása szükséges, a kínai Xintang tartományban például 300 millió farmernadrág készül el egy év alatt. A ruhadarab megítélése koronként eltérő, környezetkárosító hatása azonban vitathatatlan. Egy darab nadrág elkészítéséhez 7 ezer liter vízre és vegyszerekre van szükség, melynek egy kis része visszakerül a természetbe, károsítva annak egészségét és élővilágát.

Napjainkra széles körben megjelentek az olcsó, nem túl jó minőségű termékek, melyeket kifejezetten arra a célra gyártanak, hogy rövid használat után megváljunk tőlük és megvegyük a következő ruhaszettet. Ez a fast fashion, vagy gyorsdivat, mely hatalmas ökológiai lábnyomot hagy bolygónkon. A divatipar termelésének növekedésével a műszálak, különösen a poliészter iránti kereslet az elmúlt 15 évben csaknem megduplázódott – derült ki a Technical Textile markets adataiból. A poliészter és más szintetikus anyagok gyártása rendkívül energiaigényes folyamat; nagy mennyiségű nyersolajat használ fel, nagy a károsanyag-, és az olyan illékony szerves vegyületek kibocsátása, melyek súlyos légúti betegségeket okozhatnak a közelében dolgozóknak.

A textilgyárak túlnyomó része Ázsiában, a fejlődő országokban található, ahol rossz körülmények között, alacsony bérekért dolgoznak az emberek. Kína a textilipar legnagyobb exportőre, a világ ruházati exportjának 30 százalékát adja az ENSZ árukereskedelmi statisztikái szerint. Becslések szerint az ázsiai tavak és folyók 70 százalékát szennyezi a kontinens textilipara által kitermelt 2,5 milliárd liter szennyvíz. A Greenpeace aktivistái mintát vettek a farmergyárak közelében lévő vizekből és 21 mintából 17-ben különböző nehézfémet, például az agykárosító hatású mangánt találták. Ez nem csupán az ázsiai lakosságra és a textilgyárak körül élőkre veszélyes, hiszen a természetbe jutott vegyszerek a a világ bármely pontjára eljuthatnak.

Körforgásos megoldások

Annak ellenére, hogy egyre divatosabb a fenntartható fogyasztás, és a fiatalok is előszeretettel vásárolnak másodkéz ruhaüzletekben, a divatipar által termelt hulladékmennyiség és károsanyag-kibocsátás jelenleg is súlyosan szennyezi a Föld élővilágát. Egyre gyakrabban jellenek meg olyan alternatív megoldások, melyek a gyorsdivat okozta károkra szeretnének hatékonyan reagálni.

A MUD Jeans egy 2012-ben alakult vállalat, melyet Bert van Son alapított. Bert 30 évet dolgozott a divatiparban, így tisztában volt annak káros hatásaival. Tudta, hogy az egyik legártalmasabb ruhadarab a farmer, melyből indokolatlan mennyiséget állít elő az ipar évente. A MUD Jeans olyan farmernadrágokat kezdett gyártani, melyek kizárólag bio és újrahasznosított pamutból készülnek, így a vállalat a körkörös gazdaságba illeszkedve szorítja vissza a divatipar környezetszennyező hatását.

Az Old Blue is aktívan cselekszik a textilipar okozta hulladéktermelés ellen. A magyar vállalat fő profilja, hogy az elhasznált farmernadrágokat újrahasznosítsa szőnyeg, lábtörlő vagy táska formájában. Céljuk, hogy minél nagyobb mennyiségű farnert hasznosítsanak újra. Nemcsak kész termékeket árulnak, hanem otthoni kreatív varráshoz is biztosítanak alapanyagot.

Az Old Blue használt farmerekből például szőnyeget készít. Kép forrása: oldblue.hu

Forrás: ecowatch.com, researchgate.net