Written by

A tengerpartok szellemerdői

home_slider, Tudtad-e?| Views: 656

Habár alig múlt még el Halloween, most nem a horrortörténetek szellemjárta erdeiről lesz szó. Mai témánk azonban a természetbarátok számára legalább ennyire ijesztő lehet. A tengerszint emelkedésének kísérteties jelzői a tengerpartok fakó és törött facsonkjai, melyek egyben erdeink pusztulásának egy fontos, bár kevéssé ismert formáját is jelzik.

A tengerpartok közelében egyre megszokottabb látvány a derékban megtört, fehérre fakult, csupasz ágaikkal a vízben tükröződő fatörzsek sora. Az egyszerre szép és megrázó kép szellemerdőt (angolul ghost forest) jelez. Bizonyos tudósok úgy vélik, ez a jelenség a legerősebb bizonyítéka a tengerszint-emelkedésnek (és közvetetten a globális felmelegedésnek): a vízszint folyamatos emelkedésével ugyanis a környező erdőket is eléri és lassan maga alá temeti a tengervíz, melynek sótartalma végül megöli a fákat és átalakítja az őket körülvevő mikrokörnyezetet.

Forrás: Ted Blanco Climate Central

Ez a folyamat természetes módon akár több ezer évig is eltarthat, az utóbbi évtizedekben azonban jelentősen felgyorsult, méghozzá épp a sarki jégtáblák olvadásának és az ezáltal emelkedő tengerszintnek köszönhetően. A Közép-Atlanti partvidéken a leggyorsabb a folyamat, a Golf-áramlat révén ugyanis nagy mennyiségű meleg víz érkezik a területre, emellett a talajvíz szivattyúzás és természetes geológiai folyamatok (tektonikus mozgások) ugyancsak elősegítik itt a tengerszint emelkedését.

Forrás: oceanservice.noaa.gov

A szellemerdővé válás során a halott fák maradványai rendszerint ártéri mocsarakat képeznek, és ennek (a sok negatívumon kívül) megvannak a maga előnyei is. Kialakulásuk kedvez a biológiai diverzitásnak, szén-dioxid kiválasztó képességük igen magas, valamint a partmenti közösségek számára további szárazföldi területeket eredményezhetnek. És egy biztos: a szellemerdők hatásos mementói annak a káros emberi ténykedésnek, amellyel környezetünk lassú, de folyamatos pusztulásához járulunk hozzá. Megrendítő kopárságukkal arra figyelmeztetnek bennünket, hogy változtatnunk kell azon, ahogy Földünkkel bánunk.

Forrás: Shutterstock

A szöveg és a képek forrásai: www.oregonlive.com; https://oceanservice.noaa.gov/;