Written by

A klímavédelmi megoldások nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről szólnak

home_slider, Tudtad-e?| Views: 530

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy ellentételezése önmagában nem elegendő a klímaváltozás kezelésére, mégis általában ez kapja a legnagyobb fókuszt. A kutatók szerint a valódi változáshoz egy szélesebb értékrendszerben kell ötvöznünk a megőrzési, helyreállítási és fenntartható termelési rendszereket. Erre nyújthatnak választ a természetes klímavédelmi megoldások.

A természetes klímavédelmi megoldásnak azokat a tevékenységeket tekintjük, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett más előnyökkel is járnak, például az erdők, gyepes területek és vizes élőhelyek szén-dioxid elnyelő képességének növelésével. A természetes klímavédelem jól ismert példája az erdők megőrzése, és helyreállítása. A helyreállítás nemcsak visszaállítja az erdők egészséges állapotát, hanem növeli a megkötött szén mennyiségét, javítja a biológiai sokféleséget, valamint javítja a talaj és a víz minőségét, és gazdasági előnyökkel is jár az erdőtől függő közösségek számára.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 23%-a a földhasználathoz köthető. A nettó nulla kibocsátás felé vezető bármely hiteles útnak ezért tartalmaznia kell az erdőirtások és a természetes ökoszisztémák rombolásának megszüntetését, valamint a mezőgazdasági termeléshez és az élelmiszerrendszerekhez kapcsolódó kibocsátások csökkentését. A legtöbb nettó nulla forgatókönyv már magában foglalja a célkitűzést, hogy erdősítéssel és az ökoszisztémák helyreállításával a csökkentsék a légköri szén-dioxid mennyiségét.

A földhasználat módja különösen fontos lesz a következő évtizedben. Nemcsak azért, mert hatással van az üvegházhatású gázok kibocsátására, hanem azért is, mert ellensúlyoznunk kell az olyan ágazatok kibocsátását, ahol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése bonyolultabb, és hosszú távú technológiai átalakítást igényel, például az energetika vagy a mezőgazdaság területén. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a folyamatot támogató és segítő gazdaság- és szociálpolitikai keretek is rendelkezésre álljanak.

A földhasználat környezetvédelmi okokból történő reformja más fenntartható fejlődési és biológiai sokféleségi célok elérését is elősegítheti. Ebben a szektorban minden klímafinanszírozást úgy kell megtervezni, hogy az nemcsak éghajlati, hanem a természetvédelmi, gazdasági és kulturális szempontból is előnyös legyen.

Természetes klímamegoldások

A természetes éghajlati megoldások a természetvédelemmel, a leromlott talaj helyreállításával, valamint a mezőgazdaság és az erdészeti termelési rendszerek fenntartható kezelésével kapcsolatos tevékenységeket foglalják magukban. Míg az éghajlati előnyöket tonna szén-dioxid egyenértékben számítják ki, a természetes klímamegoldásokba irányuló beruházások további, járulékos előnyökkel járnak. Ilyen például a biológiai sokféleség megőrzése és javítása, az édesvíz megőrzése, valamint a vidéki és őslakos közösségek társadalmi és gazdasági támogatása.

Ezek a megoldások segítik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátások csökkentéséhez is. Például az agrárerdészeti rendszerek ellenállóbb gazdaságokat hozhatnak létre, a helyreállítási projektek csökkenthetik az intenzív csapadékkal járó időjárási események és árvizek hatásait, a hagyományos égetési megoldások újbóli bevezetése pedig csökkentheti a katasztrofális tűzvészek kockázatát.

Például Kaliforniai szén-dioxid-kiegyenlítési protokollja előírja, hogy őshonos fajokat kell használni az erdőtelepítésre. Kaliforniában és Alaszkában is őslakos közöségekkel dolgoznak együtt a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

A klímaváltozás megállításához integrálni kell a természetvédelmi, helyreállítási és fenntartható termelési rendszereket, ahelyett, hogy pusztán a szén-dioxid-ellensúlyozásra összpontosítanánk. A globális gazdaság bővülésével és a természetre nehezedő nyomás növekedésével a világnak olyan állapotba kell eljutnia, amelyben a természetvédelmi és termelési rendszerek kiegyensúlyozottak, és amelyben a vidéki gazdaságok nemcsak jól teljesítenek, hanem a klímavédelemhez is hozzájárulnak.

Forrás: weforum.org