Written by

A vízválság közelebb van, mint gondoljuk

Hírek, home_slider| Views: 1739

A klímaváltozás a szemünk előtt alakul klímavészhelyzetté, mégis úgy tűnik, mintha az emberiség, de főleg a világ vezetősége még mindig nem ébredt volna fel Csipkerózsika álmából.

 A világsajtót valósággal felrobbantotta a hír, hogy az indiai Csennai városában (korábbi nevén Madrasban) kiürült az ivóvízkészlet. Az indiai metropoliszban hónapok óta tart a kritikus vízhiány, ami a város agglomerációjával együtt több mint 9 millió lakost érint.

Csennai jelentős részt a monszunra támaszkodott vízellátását illetően, csakhogy a monszun az idén rövidebb ideig tartott, ráadásul utána 200 napig egy csepp eső sem esett a területen. Jelenleg is egy, a várostól több, mint kétszáz kilométerre lévő település vasútállomásán töltik meg az 50 vagonból álló szerelvényeket, amelyeket Csennaiba szállítanak, így gondoskodva a városi lakosság szükségleteinek kielégítéséről.

A helyzet azonban egész Indiát tekintve vészjósló. A Newsclick nevű indiai lapban megjelent tanulmány szerint a vízhiány az elkövetkező években elérheti India fővárosát, Delhit, valamint Hyderalabot, Gurgaont és Bengalurut is.

Egy percig se gondoljuk azonban azt, hogy ez probléma csak a távoli országokban létezhet. A Resource Watch egy látványos térképen mutatta be, mely további országokban várható vízválság az elkövetkező években. A veszélyeztetett országok közé tartozik Spanyolország, Marokkó, és Marrakech is. Ha ezeknek az országoknak a turizmusból származó bevétele csökkenni fog a jövőben, az újabb és újabb gazdasági problémákat fog felvetni, az ördögi körből pedig, mint tudjuk, igen nehéz kilépni…

Forrás: greenfo.hu; mérce.hu; 444.hu