Written by

Szúinvázió negyedeli a fenyveseket

Hírek, home_slider| Views: 1302

Egyre több nemzetközi erdészeti szaklapban szerepel a szú a fenyvesek legnagyobb ellenségeként. A környező országok közül Ausztriában, Csehországban, Romániában (Erdélyben), Szlovákiában és Németországban is tarol a szúinvázió. De mi ennek az első számú oka?

A szúbogarak csupán néhány milliméter nagyságúak, mégis 40-60 millió köbméternyi fenyőfa pusztulásáért felelősek évente csupán Közép-Európában. 2018-ban 40 millió köbméter fenyő vált a szúbogarak martalékává, 2019-ben pedig tovább romlott a statisztika. Bár hazánk kevésbé érintett szú kérdésben – mivel a lucfenyvesek jelentős része korábban elpusztult – ne gondoljuk, hogy ránk nincs negatív hatással a fák halála! A lucfenyők pusztulása komoly csapás a teljes ökoszisztémára nézve, emellett magával hozza a fafeldolgozás és a faipar, vagyis a fából készült árucikkek jelentős mértékű drágulását.

A lucfenyők fokozott gyantatermeléssel védekeznek a szútámadás ellen, amelybe a bogarak előörsei beleragadnak. A bogarak azonban feromonnal kommunikálva adják hírül, hogy gyenge fára leltek. Miután megérkezik az erősítés, a szúcsapat könnyen elbánik a meggyengült fenyőfával. A gyantafegyver többek között azért is kevésbé hatékony, mert a klímaváltozás fokozatosan gyengíti a fenyőfákat és erősíti a bogarakat: hőmérsékletemelkedés és a természetes ellenségek hiánya egyaránt a rovarok javára játszik.

Forrás: index.hu; felvidek.ma