Written by

Szeptembertől végleg búcsút mondhatunk a halogénizzóknak

Hírek, home_slider| Views: 942

Az Európai Unióban 60 éves pályafutását fejezik be a ma már korszerűtlennek számító halogénizzók. Helyettük jönnek a sokkal modernebb és energiatakarékosabb LED-ek.

A kereskedelmi raktárokban megmaradt készleteket persze még el lehet adni, illetve a sütőkben használt kisfeszültségű izzók is megmaradnak, így néhány évig még biztosan találkozunk velük. A LED-ek elterjedése várhatóan az áramfogyasztás csökkentését eredményezi majd, ezáltal a számláink is olcsóbbak lesznek. Mert habár az egyszeri vásárláskor a halogén égők sokkal olcsóbbak, mint LED-es társaik, utóbbiak élettartama akár 10-15 év is lehet, míg a halogéneké csak 2 év, így elméletileg hosszútávon sokkal jobban járunk a LED-ekkel.

Egy átlagos LED izzó halogén társa energiaszükségletének mindössze egyötödét fogyasztja, így a halogének kiváltása 15 millió tonna szén-dioxid kibocsátását spórolja meg nekünk, ez nagyjából Portugália egyéves kibocsátásának felel meg.

A tiltás szükségét több sokkoló adat is bizonyítja. Egy átlag angol háztartásban 10 halogénizzóval találkozhatunk, melyek körülbelül 3 órán át világítanak. Az energiafogyasztás így óriási. Egy ország energiafogyasztásának 40 százalékát az épületek teszik ki, ennek 15 százaléka pedig a halogénalapú világításra megy el. Ez az arány pedig nagyobb ökológiai lábnyomot eredményez, mint például a repülés és hajózás együttvéve.

Milyen LED izzót érdemes választanunk?

Az emberek többségében egy villanykörte vásárlásakor azt nézi, hogy hány wattos az adott termék. A LED lámpák korában azonban ez a mértékegység némileg értelmét veszti, egy fényforrás ugyanis annál gazdaságosabb, minél több lumen fényáramot sugároz a hevítésére fordított wattonként.

Egy hagyományos 100 wattos villanykörte 1380 lumen fényáramot bocsájt ki, tehát 13,8 lumen/wattal dolgozik. A mai energiatakarékos izzók viszont már wattonként 40-50 lumen fényáramot produkálnak. Tehát, ha például az van ráírva a dobozra, hogy 7 watt és 280 lumen, akkor 280/7 vagyis 40 lumen/wattal dolgozik – ez igen gazdaságos a hagyományos izzókhoz képest. De nem kell megijedni a sok matektól, ugyanis a könnyebb tájékozódás érdekében sokszor feltüntetik az újabb termékek dobozán, hogy hány wattos izzónak felelnek meg.

Forrás: The Guardian