Written by

Olvadó palackhegyek – jönnek a növényi cukorból készült flakonok!

Hírek, home_slider| Views: 1739

Jól tudjuk, hogy a PET-palackok milyen óriási mértékben járulnak hozzá a környezet rombolásához és a klímaváltozáshoz, valamint afelől sincs kétségünk, hogy sajnos a biológiailag lebomló plasztikok sem jelentenek csodaszert a világ műanyaghulladék problémájára. Azonban úgy tűnik, mégis jöhet megoldás a krízisre, mégpedig növényi cukorból készült, azaz PEF-flakonok formájában!

2023 egyik nagy szenzációja lehet a növényi cukrok felhasználásával készült bioműanyag-palackok polcokra kerülése. A fenntartható módon termesztett növényekből előállított plasztik ötlete Hollandiából származik, ami talán nem is olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a nyugat-európai ország 2050-re teljes mértékben a körkörös gazdaság elvei mentén szeretne élni (erről egy korábbi bejegyzésben számoltunk be).

A cukorplasztik nagyon bíztató tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen amellett, hogy a gyártása során semmilyen fosszilis anyagot nem alkalmaznak, újrahasznosítható, ráadásul a természetben is jóval hamarabb lebomlik, mint a hagyományos, vagy akár a biológiailag lebomló társai – komposztálóban ez a folyamat mindössze 12 hónap, a természetben pedig nagyjából három év. Az előállítás folyamán a növényekből kivont fruktóz egy olyan kémiai katalitikus eljáráson esik át, mely során FDCA vegyület, azaz egyfajta karbonsav keletkezik. Az anyag nagyszerűsége abban rejlik, hogy kiválóan ellenáll a szén-dioxidnak, ezáltal alkalmas szénsavas üdítőitalok tárolására is.

Pont jókor érkezik az innováció, hiszen a világ műanyaszennyezése már rég fenntarthatatlan méreteket öltött, a helyzet pedig a fogyasztás növekedésével csak rosszabb lesz. Néhány rémisztő adat: évente több mint 300 millió tonna plasztikot gyártanak, 8,8 millió tonna kerül az óceánokba, a szennyezés miatt nagyjából 700 tengeri élőlényt fenyeget a kihalás veszélye, valamint a tengeri teknősök felének van műanyag a gyomrában.

Szerencsére számos komoly termelési (és szennyezési) kapacitásokkal rendelkező cég szimpatizál a kezdeményezéssel, akik kijelentették, hogy amint lehetséges, ezt az új módszert szeretnék alkalmazni a termékeik csomagolásánál, így hamarosan üdítőitalok, alkoholos italok, joghurtok, sőt, autóhuzatok formájában is találkozhatunk a cukorműanyaggal.

 

Források: onegreenplanet.org, cleanleap.com, okoroom.hu, ecowatch.com, bioplasticnews.com