Written by

Május 23.: A teknősök világnapja

Hírek, home_slider| Views: 203

A teknősök világnapját minden évben május 23-án tartják, hogy felhívják a figyelmet az állatok és visszaszoruló élettereik védelmének fontosságára. A napot 2000-ben az American Tortoise Rescue kezdeményezte, amely egy a teknősök védelmével foglalkozó nonprofit szervezet. A teknős hüllők jelenléte kulcsfontosságú óceánjaink egészsége érdekében, hiszen nélkülük felborulnak az ökoszisztémák.

A teknősöket mindenki ismeri és felismeri, holott rengeteg különféle fajtát különböztethetünk meg. Léteznek tengeri, édesvízi, valamint szárazföldi teknősök, méretük pedig a néhány centiméterestől egészen a hatalmas, akár 900 kilogrammos fajtákig terjedhet. Több mint 360 teknősfajról tudunk, amelyek élettartamukban, páncéljuk alakjában, színében és méretében is jelentősen eltérhetnek egymástól.

A teknősök előnyei

Akár szárazföldi, akár vízi teknősökről beszélünk, ezek a hüllők fontos szerepet játszanak az ökoszisztémák harmóniájának megőrzésében, a globális tápanyagciklus fenntartásában. Az édesvízi teknősök például algákat és vízi növényeket fogyasztanak, ezáltal szabályozva azok növekedését. Az emésztésük után keletkező ürülék pedig olyan anyagokban gazdag, amelyek táplálják a vízi növényeket és mikroorganizmusokat. A szárazföldi teknősök is igen hasznosak ebből a szempontból, ők különböző növények gyümölcseit és leveleit fogyasztják, így a növényi részekben található tápanyagok, magok visszakerülnek általuk a talajba.

Ezen felül fontos szerepet töltenek be a ragadozók és zsákmányok közötti egyensúly fenntartásában. Sok teknősfaj ragadozóként rovarokat, csigákat, és kisebb halakat fogyaszt, így szabályozva ezek populációit. Ugyanakkor a teknősök maguk is táplálékul szolgálnak különböző ragadozók, például madarak, emlősök és halak számára, ezáltal részt vesznek a tápláléklánc fenntartásában. Továbbá hozzájárulnak a tengerifűmezők és korallzátonyok egészségéhez.

Azonban sajnos súlyos veszély fenyegeti ezeket a hasznos élőlényeket, a klímaváltozás hatására az óceánok melegedése és szennyezettsége miatt a teknősök elveszíthetik élőhelyeiket, arról nem is beszélve, hogy a vizeinkbe kerülő műanyagok közvetlenül is veszélyt jelentenek rájuk.

Azonban nem csupán természetes lelőhelyeik visszaszorulása, hanem az illegális vadászat és kereskedelem is tizedeli számukat.

Hogyan védhetjük meg a teknősöket?

Közvetlen közelünkben azzal segíthetünk, ha tisztán tartjuk strandjainkat, vízpartjainkat, és felelősen vásárolunk házikedvenceket. Ezen túlmenően kiemelten fontos azon nagy szervezetek munkája, mint a CITES és a WWF.

Hogyan csatlakozhatunk a teknősök védelméhez?

Akár adományozással, akár önkénteskedéssel is tudunk tenni a teknősökért, de akinek erre nincsen lehetősége, azzal is segíthet, ha felkelti a figyelmet a témára a közösségi médiában. Habár sajnos még mindig nagy veszélynek vannak kitéve, a magabiztos fellépésnek és cselekedni vágyó szervezeteknek, önkénteseknek hála néhány helyen sikerült visszaszorítani a teknősök populációjának csökkenését.

Források: happyeconews.com, wikipedia.org1, wikipedia.org2, korkorosgazdasag.hu