Written by

Ma van az energiahatékonyság világnapja – hogyan bánjunk tudatosabban az energiakészleteinkkel?

Hírek| Views: 2022

Ma ünnepeljük az energiahatékonyság világnapját, amely a fenntartható energiafogyasztásra és a megújuló energiák fontosságára hívja fel a figyelmet szerte a világon. A kezdeményezés már több, mint két évtizedes múltra tekint vissza, jelentősége pedig folyamatosan növekszik, hiszen a hatékony energiafelhasználás elengedhetetlen része a klímaharcnak.

A világnap eredete Ausztriához köthető, , ahol 1998-ban március 6-án rendezték meg az energiahatékonyságról szóló első nemzetközi konferenciát, amelynek részeként lefektették az energiaválság leküzdésének alapvetéseit.

Energiahatékonyságról akkor beszélhetünk, ha ugyanazt a terméket, szolgáltatást kevesebb energia ráfordításával tudjuk előállítani, illetve, ha ugyanannyi energiaforrásból nagyobb energiamennyiség termelésére vagyunk képesek.

Ennekeffektív módja lehet többek között az energia ésszerű használata, a pazarlás visszaszorítása, a termelési folyamatok optimalizálása, valamint a megújuló energiahordozók előnyben részesítése és folyamatos növelése. Ezeknek mind kulcsfontosságú szerepe van a klímaváltozás elleni harcban, emellett pedig a fosszilis energiák fokozatos kimerülése is arra sürget, hogy tudatosabban bánjunk az energiakészleteinkkel.

Úton a klímasemlegesség felé

Ma már számos uniós célkitűzés és szabályozás ösztönzi a tagállamait a fenntartható energiafelhasználás előmozdítására. Az Európai Unió 2020-ban elfogadott klímapolitikai csomagja azt a törekvést szolgálja, hogy az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ig 55 százalékkal csökkentsük az 1990-es bázisponthoz képest. A megújuló energiáról szóló irányelv alapján 2030-ra az energiánk 40%-át megújuló forrásokból kell fedeznünk, az energiahatékonysági cél pedig az, hogy erre az évre 29.4%-al csökkentsük az energiafogyasztásunkat a 2007-es mennyiséghez képest. Az irányzatok végső célja, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinensé váljon.

Sok kicsi, sokra megy

Ahhoz kétség sem férhet, hogy ezekért a törekvésekért a szervezetek és a nagyvállalatok tehetnek a legtöbbet, azonban ne felejtsük el, hogy egyéni szinten is felelősek vagyunk az élőhelyünk megóvásáért. Akár a mindennapokban is számos dolgot megtehetünk, amelyekkel hatékonyabban és takarékosabban bánhatunk az energiakészleteinkkel:

  • Ne fűtsük túl a lakást – ez a kikapcsolódásunknak is jót tesz, ugyanis a szakértők szerint a pihentető alváshoz a 18 Celsius fokos hőmérséklet az ideális!
  • Gondoskodjunk a lakóházunk homlokzatának és nyílászáróinak megfelelő szigeteléséről (ezt nem csak az építkezés során, de utólag is bármikor megtehetjük)!
  • Használjunk redőnyt, függönyt, sötétítőt, ezekkel csökkenthetjük télen a hideg levegő, nyáron pedig a napsugárzás melegítő hatását. Ne fedjük le a fűtőtesteket, máskülönben romlik a hősugárzás és a hőáramlás!
  • Kapcsoljuk le a lámpákat és az elektromos eszközeinket, húzzuk ki a töltőket, amikor nincs rájuk szükségünk!
  • A hagyományos izzók helyett válasszunk LED lámpákat!
  • Igyekezzünk a nagyobb megvilágítást igénylő feladatainkat a nappali órákra időzíteni! Cseréljük le régi készülékeinket energiahatékony besorolású darabokra!
  • Ne folyassuk a vizet feleslegesen (pl. fogmosás közben), szereljünk fel a csapra és a zuhanyra víztakarékos rózsát!
  • Amennyiben kertes házban lakunk, gyűjtsük az esővizet és később azt használjuk fel öntözésre!
  • Az utazáshoz tömegközlekedési eszközöket vagy a biciklit, rollert használjunk, illetve, ha megtehetjük, inkább elektromos autót vásároljunk!

Ugyan az előbb felsoroltak egy része költséget is jelent, ne felejtsük el, hogy hosszútávon pénzügyi megtakarításokat is eredményeznek. A kevesebb fogyasztással alacsonyabb díjú számlákra számíthatunk, ráadásul ma már számos állami támogatás (pályázatok, zöld hitelkonstrukciók) érhető el, amelyek segítik a környezettudatos törekvéseinket. Hosszútávon tehát az energiahatékony életmód nemcsak a bolygónknak, de a pénztárcánknak is kedvez.

Forrás: Európai Bizottság 1, 2