Written by

Körkörös álom: a narancs és a design stúdió esete

Hírek, home_slider| Views: 1829

Utazási tipp következik: ha Olaszországban jártok, ne mulasszátok el meglátogatni a Carlo Ratti Associati design stúdió lébárját, ahol a frissen facsart narancslevet a narancs héjából készült pohárkából fogyaszthatjátok el.

A stúdió az ötlet prototípusát 2019 novemberében Riminiben mutatta be az Ecomondo Anyag és Energia Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron. A Feel the Peel elnevezésű gépezet lényege, hogy narancshéjból állít elő bioműanyagot, majd ebből 3D technikával poharakat nyomtat.

A gépezet nagyszerűsége abban rejlik, hogy képes a körkörös designt integrálni a mindennapi életbe, valamint a narancs 100%-os újra felhasználásával a műanyag poharak használatát is csökkenti. Carlo Ratti szerint a körkörösség elve kötelezően megjelenítendő a mai tárgyaknál, ezért a tervezésnél arra törekedtek, hogy ezt a lehető legmegfoghatóbb módon mutassák be azáltal, hogy segítenek megérteni, mi mindenre is lehet felhasználni még egy narancsot a levén kívül.

Forrás: dezeen.com

A szóban forgó bár meglehetősen impozáns, ugyanis belépve egy 3 m magas készülék fogad minket, melynek tetejére egy 1500 narancsból álló kupola van szerkesztve. Ha valaki narancslevet rendel, a soron következő narancs legurul a juicer-be, ahol a gépezet kettévágja, majd kifacsarja a gyümölcsöt. A héja automatikusan tovább kerül egy gyűjtőrekeszbe, ahol kiszárítják és összezúzzák. Az így keletkező port polylactyc savval keverik össze (ez egy biológiailag lebomló anyag), a létrejövő anyagból pedig műanyagszálakat állítanak elő. Miután ezt a keveréket megolvasztják, a plasztikszálak a 3D nyomtatóba kerülnek, ami fantasztikus újrahasznosított és újrahasznosítható poharakat állít elő.

A design stúdió következő lépése, hogy új programokat táplálnak be a masinába, illetve a terveik között szerepel még a narancshéjból készült szövet kidolgozása is.

 

Eredeti szöveg: livingcircular.veolia.com