Written by

Ismét egyre keresettebbek a távfűtéses panellakások

Hírek, home_slider| Views: 1200

Fokozatosan veszített az elmúlt években a népszerűségéből a távfűtés a lakosság körében, ám a technikai fejlődésnek köszönhetően ismét fordult a kocka. Az ingatlanhirdetésekben egyre többen keresik a távfűtést, hiszen mára ez lett az egyik legkényelmesebb és leggazdaságosabb fűtési mód az otthonokban.

Egyfajta negatív képzet társult az elmúlt néhány évtizedben a távfűtés mellé, főleg azért, mert a fűtést nehezen lehetett szabályozni. Így egyre több vélemény jelent meg arról, hogy a távfűtés pazarló és drága. A nagy lakótelep-építések lecsengését követően, a kilencvenes évektől, aki csak tehette, igyekezett megválni a távfűtéses – jellemzően panelépítésű – lakásától.

Azóta viszont sokat változott a megítélés: ma már újra szárnyal a panellakások piaca, egy év alatt közel 13 százalékkal nőtt országos átlagban négyzetméteráruk. Ez részben az energetikai korszerűsítéseknek köszönhető, amelyek keretében a fűtőberendezések szabályozhatóak lettek és az egyéni mérés is lehetségessé vált. Továbbá a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés is sokkal energiahatékonyabbá és olcsóbbá tette a lakásfenntartást. A távhőszolgáltatás kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolása pedig végképp versenyképessé tette a szolgáltatást.

A távfűtéses lakások (zömükben panelek) megítélése pozitív fordulatot vett: ma már kifejezetten keresett és kedvelt lakóingatlan a panel, amelynek drágulása még az azonos környék téglalakásaiét is meghaladta. A fűtési módozatok népszerűségi listájának alján a kályhák helyezkednek el, ezt követik a gázkonvektorok, majd a házközponti fűtés. A legnépszerűbbe pedig a cirkófűtés és a távhő. Ma már a fejlesztők a hatalmas új irodaépületek építésénél is mérlegelik a távhő használatát, valamint a több száz lakásos projekteknél is ismét egyre gyakrabban választják ezt a megoldást.

Az ingatlanpiacon megjelent egy új szempont is, amely növelheti az ingatlanok értékét, ez pedig a környezettudatosság és a fenntartható energiaforrások használata. A jövőben egyre inkább olyan házak épülnek, amelyek nem terhelik hő és égéstermék kibocsátásával a környezetüket. A távfűtés egyik legnagyobb előnye, hogy helyben nem növeli a légszennyezettséget – sőt, a korszerű erőműveknél kialakított szűrők révén összességében csökken a szennyezőanyag-kibocsátás. A korszerű biomassza égetésen alapuló hőerőművekkel pedig nulla közelébe kerül a levegőbe kibocsátott káros anyagok aránya.

A Budapest belvárosában közlekedők ezekben a hónapokban sokat bosszankodhatnak az Erzsébet-híd környékén, hiszen most vezetik át a távhőt Budáról Pestre. A hídon átmenő távhővezeték-rendszer része lesz a 2022-re egységes hálózattá épülő budapesti hőgyűrűnek, amely összeköti majd a jelenleg szigetszerűen működő hőkörzeteket. Ezzel végre a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés.

Forrás: Világgazdaság