Written by

Inspirációk a műanyagmentes júliushoz

Hírek, home_slider| Views: 1892

Nyolc évvel ezelőtt vette kezdetét a műanyagmentes július kampány. A kezdeményezés alapötletével az ausztrál Plastic Free Foundation állt elő. A környezetvédelmi akció sikerének ékes bizonyítéka, hogy az ötletet azóta 170 ország vette át.

A kezdeményes égetően fontos, hiszen évente 300 millió tonna műanyagot termelünk globálisan, amelynek mintegy fele egyszer használatos műanyag. Vagyis egyetlen egyszer használjuk őket, viszont évszázadokon át szennyezik a környezetünket. Ezek a plasztik részecskék már tényleg mindenhol ott vannak bolygónkon: a táplálékláncba is beépültek és az óceánok legmélyén is megtalálhatók.

A műanyagmentes július nem könnyű kihívás, hiszen felgyorsult világunkban elképesztően hozzászoktunk a plasztik által nyújtott kényelemhez. Épp ezért, hogy segítsük nektek a kihívás betartását, összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket. Fontos, hogy bár egy hónapról van szó, akik becsületesen végigcsinálják, rájönnek, hogy mennyivel felszabadultabb és egészségesebb érzés a plasztikmentes lét és a későbbiekben is készségesen alkalmazzák ezt a fajta bolygóvédő szemléletrendszert.

  • Ne vásároljatok PET palackos ásványvizet! Az egyik legszükségtelenebb dolog. Az ásványvizekben 22-szer annyi mikroműanyag található, mint a csapvízben. Ha úton vagytok, mindig legyen nálatok a kulacsotok, amit bármikor újra tudtok tölteni hűs csapvízzel.
  • Ne vásároljatok előre csomagolt élelmiszereket! Talán ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő dolog, hisz nagyon sok üzletben nincs csemegepult. Ez viszont remek lehetőség arra, hogy felfedezzétek, milyen tejboltok és hentesüzletek vannak a lakókörnyezetetekben.
  • Kérjétek a saját bögrétekbe az elviteles kávét! Ha útközben szerettek kortyolni, akkor pedig érdemes kinevezni egy termoszt kimondottan erre a célra.
  • Amennyiben házhoz rendeltek ételt, ne rendeljetek olyan helyről, ahol köztudottan műanyagba csomagolnak! Sajnos ez sem egyszerű, hiszen a legtöbb cég költséghatékonyságra hivatkozva csomagolja ételeit műanyag dobozba.
  • Ne kérjetek szívószálat! Bár sok helyen automatikusan adnak az italokhoz szívószálat, szóljatok a rendelésnél, hogy nem köszönitek, de ti nem éltek a lehetőséggel. Legyetek figyelmesek és proaktívak!

Forrás: index.hu; smarta.blog; travelo.hu