Written by

Egy aprócska eszköz, ami emberek millióinak biztosíthat ivóvizet

Hírek, home_slider| Views: 1690

Egy apró, fekete, téglalap alakú eszköz lehet a hosszú távú megoldás, hogy a tiszta, iható víz minél szélesebb körben, mindenki számára elérhetővé váljon. A kicsiny készülék mindössze akkora, mint egy fél postabélyeg. Mérete mellett további előnye, hogy napelemmel üzemel, és kiváló hatékonysággal fertőtleníti a vizet.

A napenergia (szinte) a világ minden pontján elérhető – ez a tézis volt a SLAC National Accelerator és a Stanford University kutatóinak alapkoncepciója, mielőtt nekiláttak a miniatűr víztisztító berendezés kifejlesztésének. A készülék kinézetre pont olyan, mint egy kis fekete üveglap, működése pedig egészen elképesztő. Amikor a víz és a napfény egyszerre hat az eszközre, az hidrogén-peroxidot termel fertőtlenítőszerként. A legelső vizsgálatok során, miután a csodaműszert kivették a természetes vizet tartalmazó kémcsőből, az a baktériumok 99,999 százalékát eltávolította.

A kutatók az apró tablettát 25 milliliteres E. coli és Enterococcus baktériumokat tartalmazó tálkákban tesztelték. A víz tisztítása kevesebb, mint 20 percig tartott. A nagyobb tartályok sem jelenthetnek kihívást a műszernek: a felhasznált tabletták számának növelésével az azokban lévő folyadék is hatékonyan tisztítható.

Ez a forradalmian új eszköz jelentőst változást hozhat azokon a területeken, ahol jelenleg nem megoldott az ivóvíz minőségének biztosítása. A vívmányt – túllépve a laboratóriumi körülményeken – hamarosan a mindennapokban is tesztelik. A kutatócsapat bízik benne, hogy mielőbb kereskedelmi forgalomba tudják hozni a készüléket, méghozzá 30 dollárnál alacsonyabb áron, hogy megfizethető legyen az elmaradottabb területeken élők számára is.

 

Forrás: globalcitizen.org