Written by

Az idei évben Európa Zöld Fővárosa: Grenoble

Egyéb, Hírek, home_slider| Views: 1381

A tavalyi győztes finn Lahtitól vehette át az ’Európa zöld fővárosa’ címet a franciaországi Grenoble városa. Az Európai Bizottság által alapított díjat minden évben olyan város kapja, amely úttörő a környezetvédelmet támogató életmód kialakításában, illetve erőfeszítéseket tesz az életminőség és a környezet javítására, valamint a fenntartható fejlődés megteremtésére.

Az idei győztes Grenoble az elmúlt években Európa egyik legegészségesebb helyévé vált. A francia síparadicsomban lévő város közel 11 év alatt 25 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és azon dolgozik, hogy ez a szám 2030-ra az 50 százalékot is elérje. Törekvései között kiemelkedő az éghajlatváltozás mérséklés, fenntartható városi mobilitás és a zajszennyezés csökkentése irányába tett sürgető lépései is. Továbbá előszeretettel népszerűsítik a kerékpározást, a városban lévő sebességkorlátozást pedig 30 km/h-ra csökkentették. Odafigyelnek a megújuló energiatermelésre, idén a lakossági fogyasztásnak már közel felét ilyen típusú energiaforrásból fogják kiszolgálni.

Miről szól Európa Zöld Fővárosa díj?

A zöld energia, tiszta és fenntartható mobilitás, a közösségi kertek egyre népszerűbbek Európában. Az Európai Unió célkitűzései között is előkelő helyen szerepel a környezetvédelem, illetve az, hogy a városoknak globális szinten környezettudatosabbá és fenntarthatóbbá kell válniuk. A lakosság túlnyomó része urbánus környezetben él, lakóhelyünkhöz viszonyítva számos kihívással szembesülünk, legyen szó víz- és légszennyezésről, zajártalomról vagy a biodiverzitás csökkenéséről. Az irányelvek fő üzenete az, hogy az európaiaknak joguk van egészséges városi környezetben élniük, és ezért a településeknek törekedniük kell a lakosság életminőségének javítására, a globális környezeti hatások csökkentésére. Ennek megfelelően az Európa Zöld Fővárosa díj jelmondata is tömör, de sokatmondó: „Élhető, zöld városok”.

Az Európai Bizottság először 2010-ben ítélte oda a címet Stockholm városának. A cím mellé 600 000 euró pénzdíj is jár, mint a város környezeti fenntarthatóságának a bővítésére, fenntarthatósági jövőképhez való hozzájárulás. Természetesen ezen felül számos más előnyt is biztosít a díj, a város hírnevére jó fényt festve: növekedhet a turizmus és a külföldi befektetések mértéke, ami segíti a helyi gazdaságot és munkahelyeket teremt. Ezen felül a döntőbe kerülő városok hozzáférhetnek az Európai Zöld Főváros Hálózathoz, amely tudást és támogatást nyújt a résztvevők számára a legjobb gyakorlatok megosztásához.

Hogyan nyerhető el ez a cím?

Az Európai Bizottság minden évben kiírja a pályázatot a címre. Az Európa Zöld Fővárosa díjat minden évben egy, legalább 100 000 lakosú európai város kaphatja, amely elkötelezett a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság mellett. A nemzetközi nagykövet így inspirálhat, motiválhat más városokat a fenntartható várostervezés legjobb gyakorlatával.

A pályázatot 12 független, nemzetközileg elismert szakértőkből álló bizottság bírálja el, majd helyezi sorrendbe a pályázókat. A következő körbe jutott városok a döntőben a zsűri előtt mutathatják be az elkészített pályázatuk.

Grenoble város nyertes bemutatója:

Az értékelés alatt vizsgálandó 12 környezeti mutató:

1. Levegőminőség7. Zöld növekedés és környezetbarát innováció
2. Zaj8. Klímaváltozás: Enyhítés
3. Hulladék9. Klímaváltozás: Alkalmazkodás
4. Víz10. Fenntartható város mobilitás
5. Természet és biodiverzitás11. Energiateljesítmény
6. Fenntartható földhasználat és talaj12. Kormányzás