Written by

19 pozitív (és fenntartható) pillanat 2019-ből

Hírek, home_slider| Views: 989

A tavalyi évhez hasonlóan idén is készítettünk nektek egy összeállítást arról, milyen pozitív változások törtétek 2019-ben szerte a világon természetvédelem, környezetvédelem és energetika terén. Bízunk benne, hogy évről évre egyre több jó hírrel tudunk majd szolgálni.

1)  A hosszúszárnyú bálnák populációja az Atlanti-óceán déli részén 24.900 egyedet számlál. Ez 93 százaléka annak, mint amennyien az 1960-as években voltak, amikor a vadászat miatt majdnem a kihalás szélére kerültek.

2)  Kínában elkezdték az ország legnagyobb nemzeti parkjának megépítését egy 27 ezer hektárnál is nagyobb területen, ahol legalább 1200 vadon élő óriáspanda található.

3)  Júliusban megdőlt a faültetési világrekord Etiópiában. Abiy Ahmed miniszterelnök vezetésével 353 millió facsemetét ültettek 12 óra alatt.

4)  Egy Ecuadorban őshonos nép, a waroniak történelmi pert nyertek olajvállalatok ellen. Hála nekik, 180 ezer hektárnyi terület menekült meg az olajmágnások karmai közül.

5)  Kína faállománya 4,56 milliárd köbméterrel nőtt 2005 és 2018 között.

6)  2019-ben 25 százalékkal csökkent az orvvadászok által elejtett orrszarvúak száma.

7)  Mozambikban egyetlen elefánt sem esett a vádászok áldozatául.

8)  Kanada lett az első olyan ország, amely az óceánok vizeinek több mint 10 százalékát megóvta, továbbá hatalmas védett, tengeri területet alakított ki az Északi-sarkvidéken.

9)  Az erdős területek ma már a Föld területének 22 százalékát teszik ki.

10)  A világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalata bejelentette, hogy 2030-ig teljes egészében megújuló energiával fog működni, 2040-ig pedig teljes mértékben szén-dioxid-semleges lesz.

11)  Új-Zéland elfogadta a törvényjavaslatot, amelyben elkötelezte magát, hogy 2050-re eléri a zéró károsanyag-kibocsátást, továbbá hogy az elkövetkező évtizedben egymilliárd facsemetét ültetnek országszerte.

12)  Chile a kitűzöttnél hat évvel korábban érte el a tiszta energiára vonatkozó céljait.

13)  Az Európai Parlament megszavazta a törvényt, hogy 2021-től tilos lesz egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat, szívószálakat, fültisztító vagy lufitartó pálcikákat forgalmazni az EU országaiban.

14)  A világ negyedik legnagyobb gazdasága – Németország – 2019 első hat hónapjában több villamos energiát termelt szélből, napsugárzásból, a vízből és a biomasszából, mint a szénből és az atomenergiából.

15)  A szén különösen sikertelen volt az Amerikai Egyesült Államokban. A szállítmányok a legalacsonyabb szintre estek 1983 óta és nyolc ezzel foglalkozó vállalat is csődbe ment.

16)  A világ második legnagyobb gazdaság – az Amerikai Egyesült Államok – 2019 áprilisában először több villamos áramot termelt a szél-, nap-, és vízenergia segítségével, mint szénnel.

17)  Az autógyárak egyre zöldebben gondolkodnak. Az elkövetkező öt évben együttesen 225 milliárd dollár összeget fordítanak elektromos járművekre.

18) Az 1880-as évek óta először párosodtak és születtek delfinek az a washingtoni Potomac-folyóban.

19) A szénerőművekből származó villamosenergia-termelés ebben az évben mintegy 3 százalékkal lett kevesebb a tavalyinál, ez pedig az eddigi legnagyobb visszaesést jelenti.

 

Forrás: futurecrun.ch; qubit.hu