Written by

A zajszennyezés már az irodában elkezdődik

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1128

A zajszennyezés a légszennyezéshez hasonlóan veszélyt jelenthet az emberek és állatok egészségére, életvitelére egyaránt. Sokan ismerik a fogalmat, mégis kevesen tudnak a jelenség egészségkárosító hatásairól. A mérsékelt zajszint például növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a fejlődési zavarok és a demencia kialakulásának lehetőségét.

Amerre járunk a világban, hangokat hallunk. Ezek a hangok sokszor elérik azt a szintet, amelyet már nehezen viselünk el, mert bántja a fülünket. Mindennapi értelemben ilyen esetben már beszélhetünk zajról, a hivatalos megállapodás szerint azonban a 65 decibelnél erősebb hangok tartoznak ebbe a kategóriába. Ettől függetlenül nem mindenkinek egyformán érzékeny a füle. Van olyan ember, akinek a kevésbé erős hangok is zavarók lehetnek, mások számára a kifejezetten hangosak sem jelentenek problémát. Azt mégsem szabad elfelejteni, hogy minél erősebb egy hang, hosszú távon annál károsabb.

A zajszennyezés káros hatásai

Kutatók tudományosan meghatározott értékhatárokat állítottak fel, hogy az egyes hangerősségeknek milyen élettani hatásuk van. Az adatok meglepőek, és ha belegondolunk a mindennapi életvitelünkbe, akkor kifejezetten aggasztóak is. Egy Budapest belvárosában lévő, átlagosan hangszigetelt irodában nagyjából 60 dB az alapzaj hangerőssége, ami megközelíti az egészséget károsító zajok második szintjét, mely vegetatív problémákat okozhat az átlagos emberi szervezetben.

Az zaj átlagos emberi szervezetre gyakorolt hatása az alábbiak szerint alakul:

  • 30 dB-től pszichés problémák;
  • 65 dB-től vegetatív problémák;
  • 90 dB-től károsodnak a hallószervek;
  • 120 dB fizikai fájdalmat okoz;
  • 160 dB-nél átszakad a dobhártya;
  • 175 dB-t nem éljük túl.

Sokszor bele sem gondolunk, hogy az életkörülményeink változása nem minden esetben az egészséges irányban történik. Egy fejlett, lehetőségekkel teli nagyvárosban például viszonylag jónak gondoljuk az életkörülményeinket, holott folyamatosan kitesszük magunkat a zajszennyezés káros hatásainak, ezzel együtt az agyunk működését is befolyásoljuk a terheléssel.

Vannak lehetőségeink a védekezésre

A zajok 80%-ának forrása a közlekedés. Amikor autópályát vagy vasutat építenek egy lakott terület közelébe, elengedhetetlen a zajvédő fal telepítése, hogy a lakosok ne érezzék túl nagy tehernek az újonnan érkező, és továbbiakban az életük részét képező hangokat. Repülőgépek esetén a pilóták igyekeznek meredeken fel- és leszállni, mert ezzel is védik a repterek közelében lakók nyugalmát. Építkezéseken, reptereken dolgozók számára ajánlott a fülvédő használata, másként hamar halláskárosodást szenvedhetnek.

A rendszeresen bulizók sincsenek biztonságban. A diszkózene jellegzetessége, hogy hangereje a fájdalomküszöb környékén mozog. Emiatt egyesek számára nehéz vagy lehetetlen alkalmazkodni a hangerősséghez. Mindenkinek figyelni kell arra, hogy a saját füle, ingerküszöbe milyen intenzitású zajt bír el. A fülhallgatóval zenét hallgatók számára pedig érdemes zajszűrő kialakítással rendelkező fül- vagy fejhallgatóra beruházni, hogy a zenehallgatás ne váljon károssá.

Egyre több zajvédelmi törvényt adnak ki

Egyre gyakoribbak az országos szintű intézkedések. A legutóbbi fejlemény, hogy Kínában a következő három évre összeállítottak egy ütemtervet, mely az ipar, az építőipar és a közlekedés által kibocsátott zajszintet igyekszik szabályozni, ugyanakkor a lakóparkok közelében is állandó a probléma.

Kína először 1997-ben hozta meg a zajszennyezési törvényét a káros jelenség csökkentése érdekében. Azonban 2021-ben a kormányhivatalokhoz több mint 4 millió zajszennyezéssel kapcsolatos panasz érkezett, az esetek közel 60%-a lakóövezeteket és nyilvános helyeket érintett. Emiatt döntöttek az elavult szabályozás felülvizsgálata mellett. A frissített törvény több elszámoltathatóságot és büntetést ír elő a szabálysértők számára, és javította a vidéki területeken elkövetett szabálysértések szabályozását.

„A cél az, hogy 2025-re az ország területeinek 85%-a megfeleljen az éjszakai zajra vonatkozó előírásoknak” – mondta Mao Yuru, a Kínai Környezetvédelmi Megfigyelő Állomás igazgatóhelyettese. A kormány azon is dolgozik, hogy miként értékelje a vállalkozások és intézmények zajteljesítményét.

„Túl bonyolult kezelni ezt a bosszúságot, mivel a zaj különböző forrásokból származik különböző időpontokban” – mondta egy Cao nevű sanghaji lakos. Azzal a panasszal fordult a helyi kormányhivatalhoz, hogy felzaklatta a légkondicionálók zúgó hangja vagy a kutyaugatás a lakótelepén. Állítása szerint a jelenség befolyásolta az alvásminőségét és termelékenységét is.

A világ számos részén a zajszennyezés „minden korosztályban és társadalmi csoportban az egészséget érintő legfőbb környezeti kockázatot jelenti, és a közegészségügyi terheket növeli” − állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja 2022-es jelentésében. A jelentés szerint az ilyen szennyezés a vadon élő állatok viselkedését és kommunikációját is megváltoztatja. Míg a cselekvési terv és a zajtörvény elsősorban a zaj emberekre gyakorolt hatására összpontosít, a természeti erőforrások minisztériuma nemrégiben iránymutatást adott ki a tengeri élővilágra gyakorolt hatások nyomon követéséről is.

Magyarországon összesen két kormányrendelet szól a zajszennyezésről, melyekben külön kitérnek a fogalom meghatározására, felsorolják az illetékes környezetvédelmi hatóságokat, és leírják az egyes időintervallumok, tevékenységi körök során engedélyezett határértékeket is. Az említett rendeleteket az alábbi linkeken olvashatod el.

Források: sixthtone.com, theguardian.com, chinadialogue.net, xforest.hu, nkp.hu