Written by

Woodooval a jövő épületeiért

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 241

Timothée Boitouzet francia építészmérnök úgy véli, sikerült feltalálnia a jövő betonkeménységű anyagát, amely a fémhez hasonlóan rendkívül ellenálló, miközben kinézetre olyan, mint a fa. A 2016-ban alapított Woodoo start-uppal Boitouzet célja, hogy a jövőben teljesen kiválthassák a betont az építészetben.

A széles körben elterjedt beton ugyanis a globális szén-dioxid-termelés mintegy 7-8%-áért felel, mivel fő alkotóeleme, a cement előállításakor a magas hőmérsékleten való hevítés (kb. 1450°C) közben nagy mennyiségű CO2-t bocsát ki.

Ezzel szemben a fa a fotoszintetizálás során képes elnyelni a szén-dioxidot és ez az „elkülönítési” folyamat a fa kivágása után is folytatódik, ami a Woodoo projektet még érdekesebbé teszi. Míg 1000 tonna beton akár 600 tonna szén-dioxidot is termelhet, addig ugyanennyi fa 980 tonnát nyel el. Ráadásul a betonépületek felépítéséhez rengeteg homokra is szükség van (egy közepes méretű házhoz nagyjából 200 tonnára, egy kórházhoz pedig már 3000 tonnára). Mindez pedig arra késztet minket, hogy újra gondoljuk az építészetben alkalmazott hagyományos technikákat, és olyan megújuló forrásokhoz forduljunk, mint amilyen a fa is.

FelturbózFa

A Woodoo kinézetre a fához hasonlít, de több annál, mivel a szerkezetét módosították és így új tulajdonságokkal ruházták fel. A folyamat során az egyik fő alkotóelemét, a farostok impregnálásáért és az anyag merevségéért felelős lignint eltávolítják és növényi gyantával helyettesítik, ami a fa belsejében megkeményedik. A gyanta új fizikai és optikai tulajdonságokat kölcsönöz a faanyagnak, áttetszővé, korhadásállóvá, formázhatóvá és tűzállóvá téve azt.

Az innováció azért is lehet nagyon előnyös, mert az így előállított anyag sokkal kevesebb ápolást igényel, mint a hagyományos fa, mivel levegővel és nedvességgel érintkezve nem oxidálódik. Ráadásul az anyag életciklus-elemzése során kapott első eredmények azt mutatják, hogy a Woodoo harmadannyi energiát emészt fel, mint a beton, és mintegy tizenhétszer kevesebbet, mint az üveg.

Forrás: woodoo.com

Az új ökoanyag lehetővé teheti azt, hogy még erősebb és energiahatékonyabb, a légkörben található szén-dioxid elnyelésére képes faházakat építsünk. Feltalálója úgy véli, hogy a Woodoo remek alapot adhat a jövő felhőkarcolóinak is.

Címlapkép: Woodoo Facebook oldala

Forrás: livingcircular.veolia.com