Written by

Vegyszermentes veteményesek, avagy virágokkal a kártevők ellen

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1863

A biológiai növényvédelem kiváló módja annak, hogy hozzájáruljunk a mezőgazdaság ökológiai intenzitásának fokozásához. Ennek fényében egyre több (bio)gazdálkodó tér vissza Angliában és Svájcban is egy korábban jól bevált módszerhez: olyan környezetet teremtenek, ahol a természetes kártevők ragadozói élhetnek.

A rovarirtó szerek bár igen hasznosak, nem sétálhatunk el szó nélkül amellett, hogy többségük olyan a kemikáliákat tartalmaznak, amelyek gyakran komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre és az élővilágra is egyaránt. Szerencsére másképp is elűzhetjük veteményesünkből az élősködőket, méghozzá egy nagyon kedves módszerrel, az úgynevezett „virágcsíkok” segítségével.

Ha más növényeket – például virágokat vagy gyógynövényeket – is ültetünk a termőföldre, azáltal otthont teremtünk olyan élőlényeknek is, mint a például parazita darazsak, akik lárva állapotukban levéltetvek esznek vagy a katicabogarak, amelyek a búzát (is) megrongáló kártevőket falják fel.

A kutatók becslései szerint a megfelelő virágkeverék kiválasztása 10 százalékkal növeli a termés mennyiségét, ami gazdasági szempontból önfenntartóvá vagy akár jövedelmezővé teszi a virágültetését. Az is hatékony módszer, ha a termőterület köré ültetünk virágokat, ám a termések közé ékelt hosszanti elrendezés hatékonyabbnak bizonyul.

Az alábbi virágok és gyógy- vagy fűszernövények kiemelkedően hasznosak lehetnek: levendula, koriander, bazsalikom, repce, pipacs, rozmaring, krizantém, petúnia, körömvirág.

 

Forrás: brightvibes.com