Written by

Véges vízforrások avagy mire jó a vízlábnyom

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1333

Földünk vízkészletét nem csupán a szennyezés veszélyezteti, de az édesvíz mennyiségének csökkenése is az éghajlatváltozás következtében. A sarki jégtáblák fokozott olvadása, a folyók és tavak jelentős párolgása – melyek egyes területeken az ivóvízbázist jelentik – további ivóvízhiányhoz vezetnek.

A növekvő vízfelhasználás, a népességnövekedés és a globális felmelegedés következtében egyaránt növekvő problémát okozhat a víz és az energia hiánya. Mint tudjuk: minden mindennel összefügg, így az összes olyan környezettudatos cselekvés, amely valamilyen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, egyúttal hozzájárul a vízkészleteink védelméhez is. Stephen Leahy környezetvédelmi publicista határozott véleménye, hogy 2025-re a világban öt ember közül három nem jut majd elegendő vízhez. Épp ezért azoknak, akiknek megadatik az elegendő mennyiségű víz, különösen nagy (lesz) a felelősségük, hogy átgondoltan gazdálkodjanak erőforrásaikkal.

Bár a hétköznapi életünk során közvetlenül is rengeteg vizet használunk – főzés, mosás, tisztálkodás, stb. – közvetett formában azonban napi akár 5000 liter (!) vizet is elfogyaszthatunk, hiszen a tényleges vízfogyasztásunk grandiózus része számunkra láthatatlan. A vízlábnyom egy fontos mérőszám, amely megmutatja, hogy az életünkhöz nélkülözhetetlen termékek, élelmiszerek, folyamatok mennyit emésztenek fel Földünk vízkészletéből.

Vegyünk szemügyre néhány terméket, és nézzük meg, hogy azok (nagyüzemben történő) előállításához mekkora mennyiségű víz szükségeltetik.

Egy átlagos póló: 2700 liter.

Egy farmernadrág: 8000 liter.

Egy zsemle: 44 liter.

Egy alma: 125 liter.

Egy tojás: 20 liter.

Egy csésze kávé: 145 liter.

Korábban készítettünk egy infografikát, amelyen bemutattuk, hogy ökológiai szempontból miért is káros a húsfogyasztás. Emellett a továbbiakban sem mehetünk el, hiszen egyetlen szarvasmarha takarmányához közel 3 millió liter vízre van szükség, melyhez hozzá kell számolni azt a körülbelül 24 ezer litert, amit az állat elfogyaszt, és akkor ebben még nincs benne a szállítás, az istállók fenntartása, és az állat levágása…

Mindezen információ tükrében mit gondolsz: neked mekkora lehet a vízlábnyomod?

 

Miközben nagyjából 50 ország küzd vízhiánnyal, az Amerikai Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter, Magyarország lakói 750 ezer litert fogyasztanak el évente.

 

Forrás: elobolygonk.hu; ezermester.hu; stephenleahy.net