Written by

Út a cigarettacsikk-mentes jövőbe – szó szerint

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 4572

Évente 4300 milliárd cigarettacsikket dobnak el az utcákon világszerte. A csikkek szétdobálása egyszerre pazarlás és környezetszennyezés. De mit is kezdhetnénk a környezetterhelő és nem túl szép csikkekkel? Egy ausztrál vállalkozás az útépítésnél látta meg a lehetőséget aszfalt alapanyagaként, de máshogyan is hasznosíthatók az eldobott csikkek.

A világon évente körülbelül 5-6 billió szál cigarettát gyártanak, amelyet a nagyjából 1,1 – 1,35 milliárd dohányos füstöl el. A cigarettából azonban mindig megmarad végtermékként a csikk, nehéz belegondolni, hogy ez milyen nagy mennyiségű hulladékot jelent. A cigarettacsikk lebomlása 12 évig is eltarthat, és ez idő alatt az folyamatosan mérgezi környezetét, szennyezi a talajt és akár 500 liter vizet is tönkre tehet egyetlen csikk.

Már a cigaretta előállítása is komolyan terheli a környezetet, a dohányültetvények elveszik a helyet a természetes növényzettől, ezután gondoljunk a gyárak energiaigényére, a papírfelhasználásra, a termék csomagolására és szállítására. Az égő cigaretta is károsítja a környezetet, szennyezi a levegőt és a füst beszívására kényszeríti a nem dohányzókat is. A cigarettafüst veszélyes szén-monoxidot és szén-dioxidot is tartalmaz, továbbá több mint 4000 különböző kémiai anyag is megtalálható benne, sok belőlük toxikus és bizonyítottan rákkeltő. Tovább súlyosbítja a bajt, hogy az eldobott, még égő csikk tűzveszélyes, nem egy erőtüzet okoztak már cigarettával.

Egy nagyon jó hírünk mégis van, a cigarettacsikk minden része újrahasznosítható!

De mégis hogyan lehet újrahasznosítani egy ennyire mérgező dolgot? Először is a begyűjtött csikkeket sterilizálják, hiszen az emberek szájáról különböző kórokozók lehetnek rajtuk. Ezután szétválasztják a részeket és méregtelenítik azokat. A feldolgozás után a csikkekből műanyag használati tárgyak készülnek. A csikkhez ráadásul semmilyen adalékanyagot nem kell hozzáadni, maximum némi illatosítót. A maradék hamu és dohány pedig speciális komposztálásra kerül. Franciaországban többek között a MéGo nevű vállalkozás foglalkozik a cigarettacsikkek begyűjtésével és feldolgozásával. Érdekesség, hogy a céget egy volt dohányos alapította, aki felismerte a mások által hulladéknak tekintett csikkekben rejlő lehetőséget. Az alapítás óta több nagy francia szállodalánccal és vendéglátó céggel kötött már megállapodást a MéGo, és egyre több városi önkormányzat is segítőkésznek mutatkozik.

Az ausztrálok sem tétlenkedtek az ügyben. Amikor kutatók a téglába egy százaléknyi cigarettacsikket kevertek, észrevették, hogy az átlagosnál ellenállóbbak lettek az építőelemek, az égetésükhöz pedig alacsonyabb hőmérsékletre volt szükség. Ezen felbuzdulva az aszfalthoz is hozzákeverték a csikkeket, az eredmény pedig hasonló lett, mint a tégláknál. Az úttest ellenállóbbá vált, emellett kevesebb hőt sugárzott vissza, mint a hagyományos aszfalt, amely erősen elnyeli a nap melegét. Hogy a keverék ne legyen mérgező, bitumennel és parafinnal rétegezik a cigarettadarabokat, így a káros anyagok nem szivároghatnak a talajba. A találmány szépsége, hogy nemcsak a hulladéktól szabadít meg minket, hanem a felmelegedés fokát is csökkenti a dohánymaradékkal kevert aszfalt.

Magyarországon a tengerentúli kezdeményezések után Európában elsőként a TerraCycle csapata gyűjtötte a cigarettacsikkeket, ahol magánszemélyek, cégek és vendéglátóipari egységek is segítettek. A sikeres együttműködések ellenére, jelenleg sajnos szünetel a program hazánkban, de a TerraCycle magyar származású alapítjó, Tom Szaky szerint az elkövetkező években még folytatódhat az akció.

A dohányzásról való leszokás nem könnyű, segítségként keresse fel a leteszemacigit.hu weboldalt, ahol hasznos tanácsokat és szakértői tippeket olvashat.