Written by

„Szörnyek” a csatornában, avagy mitől óvjuk lefolyónkat

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1830

Sokan találkozhattatok az elmúlt évben azokkal a cikkekkel, amelyek a londoni csatornarendszerben felfedezett „zsírszörnyről” számoltak be. A brit Channel 4 még egy dokumentumfilmet is készített a gigamassza boncolásáról, hogy kiderüljön, miből állt össze.

Az öt tonnányi zsírhegy fő összetevői a toalettekbe dobált nedves törlőkendők, pelenkák, óvszerek, és háztartási zsiradékok voltak. Ezek az összetevők ugyanis a csatornarendszerben összetalálkozván gigantikus képződményekké állnak össze, melyek lelassítják a csatornahálózat tisztítását, továbbá üzemzavarokat is okoznak.

A nedves törlőkendők „kényelmességi faktoruk” által világszerte egyre népszerűbbek, ennek azonban Földanyánk aligha örül. Csak Nagy-Britanniában évente több tízezer csomagot adnak el belőlük! A kendők legtöbbször a lefolyókban végzik, így tömítve el a csatornákat, de az sem szerencsésebb forgatókönyv, amikor a kioldódó mikroszálak a természetes vizekben élő halakat pusztítják el, ezzel komoly károkat okozva az ökoszisztémában.

Hogy csökkenjen a csatornákban a különféle „szörnyecskék” száma, a Fővárosi Csatornázási Művek a 2019-es Autómentes Hétvégén tartott szemléletformáló programokat. A látogatók játékos módon tanulhatták meg, miképp kell helyesen használni a lefolyókat.  Ennek részeként a csatornában talált érdekes tárgyakat és üveg vízbe zárt, lebomlónak mondott (!) nedves törlőkendők is kiállításra kerültek.

A képen látható egyik törlőkendő 10 hónapja, a másik 1 hónapja ázik. Mint látható, egyik sem bomlott le, akárhogy is szépítik a popsitörlők csomagolásán lévő szöveget….

 

Az FCSM a Budapesti Közlekedési Központ által megrendezett Autómentes Hétvégén idén hetedik alkalommal vett részt az Európai Mobilitási Héten. A csatornázási művek kiállításán a gyermekeknek vizes kísérletekkel szemléltették a szennyvíztisztítás lényegét, míg a műszaki érdeklődésűek számára bemutatót tartottak a robotkamerás csatornavizsgálatról.

 

Forrás: 444.hu; hvg.hu; fcsm.hu