Written by

Növényi vagy állati tej? ─ Mit válasszunk?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 6630

Napjainkban egyáltalán nem ritka az, hogy valaki egészségügyi okokból nem fogyaszt bizonyos élelmiszereket, akár gluténról, tojásról vagy tejről van szó. Ugyanakkor nemcsak azok választják a tejmentes étrendet, akiknek ez egészségügyi okokból tanácsos, hanem azok az emberek is előszeretettel fogyasztanak növényi alapanyagból készült „tejtermékeket”, akik óvni szeretnék az állatokat vagy a környezetüket, esetleg azt remélik, hogy egészségesebb alternatívát nyújtanak a hagyományos tejtermékeknél. A legelterjedtebb termék ezek közül a növényi tej, amelyet 2017 óta nem lehet ugyan ezen a néven, tejként feltüntetni, azonban a köztudatban így vált ismertté.

A növényi tejek eredetileg nem a hagyományos tehéntej helyettesítésére, hanem frissítő italként szolgáltak. Ide tartozik például a nigériai kunnu, a Spanyolországban nyáron fogyasztott horchata vagy a japán amazake, de a magyar konyhában is helyet kapott a búzakorpából készült korpacibere, amelyet elsősorban levesek savanyítására használnak. Az utóbbi évtizedben azonban megnövekedett a tejfehérje- és laktózérzékeny emberek száma, akik alternatívát keresnek az étkezéseik változatosabbá tételéhez. A tejalternatívák növekvő népszerűsége miatt ebben a cikkben a hagyományos és a növényi tejeket hasonlítjuk össze fenntarthatósági szempontból.

Tehéntej vs. növényi tej

Természetesen nem minden tehéntej egyforma. Különbséget kell tenni a boltban kapható nagyipari dobozos tej és a bio farmon frissen fejt tehéntej között, ugyanis a bolti esetében olyan anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe, mint az antibiotikumok. Azonban a háztáji tejben kisebb eséllyel találunk hormont vagy antibiotikumot, és sokkal valószínűbb, hogy egészséges formában jutunk hozzá szervezetünk számára nélkülözhetetlen szénhidráthoz, zsírokhoz, fehérjékhez, vitaminokhoz és kalciumhoz.

Egy 2008-as kutatás szerint az állatfarmokon előállított tehéntej környezetre gyakorolt káros hatása sokkal magasabb, mint a legtöbb növényi tejé. Egy liter tej előállításához nagyjából 630 liter vízre és a növényi alternatívák termeléséhez szükséges terület kilencszeresére van szükség, valamint a folyamat szén-dioxid-kibocsátása is jelentős. Egyetlen doboz előállítása során 1,14 kg szén-dioxid kerül kibocsátásra.

Érdemes megjegyezni, hogy a növényi tejek környezetterhelése sem elenyésző. A mandulának és a rizsnek kifejezetten nagy a vízigénye. A mandulaültetvények 80 százaléka például Kaliforniában található, ahol a száraz időjárás miatt egyetlen liter mandulatej előállításához 12 liter vízre van szükség. A kókusztejjel nincsenek ilyen problémák, hiszen a kókuszpálma nem túl vízigényes növény, azonban a nagy távolság miatt a hazai polcokra szállítás okoz nagy környezeti terhelést.

Melyik növényi tejet érdemes inni?

Az alternatívák mennyisége folyamatosan növekszik, ennek köszönhetően pedig nehezebb a választás, hogy milyen tejet vagy tejhelyettesítő italt válasszunk a mindennapi étkezések mellé. Ráadásul nemcsak a környezeti hatást érdemes figyelembe venni, hanem a szervezetünk számára hasznosítható tápanyagmennyiséget is, hiszen ez eltér a különféle növények esetén, így a belőlük készült tejek esetében egyaránt.

A zabtej több szempontból is jó opció. A többi alternatívához képest ennek az előállítása kis mennyiségű károsanyag-kibocsátással jár, csak a mandulatejé jár kevesebbel. A vízigénye az egyik legkevesebb a szója után, és még a szállítást tekintve is ez lehet az egyik legjobb választás, hiszen igénytelensége miatt a világ számos pontja alkalmas a termesztésére.

Nem minden arany azonban, ami fénylik. Bár a zab kifejezetten jó választás lehet, fontos személyre szabni a fogyasztásunkat, hiszen minden szervezetnek más tápanyagokra, minden embernek más ízekre van szüksége, más az életvitelünk, mások a preferenciáink. Azt érdemes választani, ami számunkra a legjobb, legelőnyösebb lehet. Amennyiben az állati eredetű tejről semmi pénzért nem tudunk lemondani, úgy célszerű helyi, etikus forrásból vagy saját állatainktól beszereznünk azt, hogy lehetőségeinkhez mérten minimalizáljuk a környezeti terhelést.

Források: XForest, BBC, EgészségKalauz, Reddit