Written by

MarinaTex: műanyag, káros hatások nélkül

Arcok, Egypercesek, Elgondolkodtató, Hírek, home_slider| Views: 1923

Már úton van az a természetes forrásokból származó, biológiailag lebomló, műanyagra hasonlító anyag, ami halhulladékból és vörös algából készül, ugyanakkor a plasztik minden káros hatásától mentes.

Az új matéria ellenálló, rugalmas és gyakorlatilag átlátszó, a mögötte rejlő koncepció pedig az, hogy helyettesítse az egyszer használatos műanyagokat, elsősorban a csomagolások terén. Az Angliában található University of Sussex ifjú kutatója, Lucy Hughes 2019-ben James Dyson díjat is kapott fejlesztéséért.

Az ötlet akkor született meg benne, amikor tanulmányai alatt ellátogatott egy halfeldolgozó üzembe. A gyárban sétálva megdöbbenve tapasztalta az iparág által termelt hulladék hatalmas mennyiségét, ráadásul meglátta az ebben rejlő rendkívüli potenciált is. Különösen a bőrök és a pikkelyek ragadták meg a figyelmét, így ezekre fókuszált a kutatásaiban is.

Lucy hónapokat töltött kis konyhájában annak a kidolgozásával, hogy hogyan alakíthatja át a melléktermékeket bioműanyaggá, illetve hogy megtalálja a tökéletes kötőanyagot, ami képes összefogni a bőrből és a pikkelyekből kivont proteint.

Végül az agaragarra esett a választása, amely a sussexi partok mentén is megtalálható vörösmoszatokból kinyert poliszacharid-keverék. Mindezek segítségével létrehozott egy teljesen új anyagot, amit MarinaTex-nek nevezett el.

Prototípustól a szabadalomig

A MarinaTex a műanyaggal ellentétben ipari körülmények nélkül is már 4-6 hét alatt lebomlik. Így ha véletlenül bele is kerülne az óceánba, akkor sem jelentene komolyabb fenyegetést a tengeri élővilágra nézve.

A találmány jelenleg még prototípusként létezik, de Lucy azzal kalkulál, hogy rendkívül versenyképes lesz a piacon, hiszen alacsony hőmérsékleten feldolgozható, a műanyaggyártáshoz képest sok energiát spórol meg, és inkább hulladék-, semmint olajalapú; ráadásul több gyártó és eladó is kifejezte már érdeklődését a projekt iránt.

A James Dyson díjnak köszönhetően a kutató tovább dolgozhat a terméken, amit később szabadalmaztatni szeretne.

Forrás: livingcircular.veolia.com; https://www.marinatex.co.uk/