Written by

Környezetbarát világlátás

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1761

Habár a nemzetközi turizmus csak fokozatosan indul újra, és egyelőre még jól meg kell fontolnunk, nekivágjunk-e a következő utunknak, azért néhány dolgot most is megtehetünk. Például írhatunk egy listát arról, hogyan láthatunk világot környezettudatosan, így legközelebb nem az utolsó pillanatban kell majd ezen gondolkoznunk. Íme néhány tipp, miként válhatunk igazi zero waste utazóvá!

Dobozok, kulacsok, termoszok

Eldobható PET-palack helyett legyen nálunk mindig egy újratölthető kulacs. Gyönyörű designok kaphatók a legkülönbözőbb mintákkal, így valójában még jobban is mutatunk velük, mint egy csúnya műanyag flakonnal, ráadásul több tíz évig jóban-rosszban a társunk lehet kalandjaink során. Persze előfordulhat, hogy olyan helyre megyünk, ahol a csapvíz nem biztonságos – ilyenkor megfontolhatjuk a patikákban kapható fertőtlenítő tabletták használatát.

Valljuk be, a kulturális élmény része az adott vidék gasztronómiájának a megismerése, és ebbe gyakran a street food is beletartozik. De észrevettük már, hogy mennyi hulladékot termelünk ezáltal? Ne ijedjünk meg, van megoldás, hiszen miért is ne kérhetnénk az ínycsiklandó ennivalót az épp nálunk lévő praktikus kis dobozban? Egy pazarlással kevesebb.

Ugyanez igaz a forró italokra is, nyugodtan jelezhetjük az eladónak, hogy a forralt borunkat a termoszunkból szeretnénk elfogyasztani.

Egyszerűsítsük a piperekészletet!

Aki a „csak egy kézitáskás” utazásokat részesíti előnyben tudja, milyen fejtörést okozhatnak a különböző gél- és folyadékállagú termékek. Ha folyékony tusfürdők és samponok helyett csomagolásmentes, szilárd állagú produktumokat használunk, nem csak ez a problémánk oldódik meg, de máris elkerültük néhány újabb műanyagflakon kikerülését a természetbe (és erőforrásokat sem kellett felhasználnunk az előállításukra).

Arc-és testápolók hadát sem szükséges magunkkal vinnünk, invesztáljunk helyettük például kókuszolajba – ugyanolyan jól hidratál, kevesebb helyet foglal és csökkentjük ezáltal a hulladéktermelésünket. És még sminklemosónak is használhatjuk.

Papírok

Mondjunk nemet a papírokra! A számlát úgyis csak eldobnánk, egy e-book olvasót sokkal egyszerűbb cipelni tíz könyv helyett, a jegyeinket pedig már a telefonunkra is lementhetjük.

Piacok a szupermarketek helyett

Utazóként ki ne hagyjuk az alkalmat a piacok meglátogatására: helyi emberekkel teremhetünk kapcsolatot, új ételeket próbálhatunk ki, láthatjuk, milyen zöldségek és gyümölcsök teremnek az adott vidéken és sokat tanulhatunk a helyiek étkezési szokásairól. Ráadásul a szupermarketekkel ellentétben itt biztosan nem csábulunk el egy-egy előre csomagolt termék megvásárlására sem.

Szuvenírek mindenkinek

Apró, előbb-utóbb csak a polcokon porosodó, majd kiszortírozásra kerülő csecsebecsék helyett legyünk okosak az ajándékok kiválasztásánál is. Küldhetünk például képeslapot szeretteinknek, bizonyára mindenkit meglepetéssel és örömmel fog eltölteni ez a kedves gesztus (és a képeslap újrahasznosítható), vagy vihetünk kulináris finomságokat: szálas teát, kávébabokat, juharszirupot (attól függően persze, hogy merre jártunk), melyeket olyan tárolókba csomagolhatunk, amiket aztán később másra is fel lehet használni.

 

Forrás: matadornetwork.com, burgerabroad.com