Written by

Kitörés és klímaváltozás – Így kapcsolódnak össze

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1456

A vulkán szó hallatán a legtöbben a forróságra asszociálnak, pedig egy vulkánkitörés hosszú távon hidegebb időjárást von maga után. Két évszázaddal ezelőtt az egyik legnagyobb vulkánkitörés következtében még a nyár is elmaradt. Konkrétumok egyelőre nincsenek, de a hasonló helyzetre való lehetőség adott, vulkánkitörés pedig akár még a Székelyföldön is előfordulhat.

Az indonéz Sumbawa szigetén fekvő Tambora-vulkán 1815-ben tört ki és írta be magát a történelem legnagyobb vulkánkitörései közé.  A 204 évvel ezelőtti kitörésben több tízezer ember vesztette életét, valamint hosszú távú éghajlatváltozást idézett elő. A vulkáni robbanási index nyolcas skáláján a hetesre értékelt kitörés súlyos következményekkel járt az időjárásra nézve: a több napig tartó teljes sötétség és a szokatlanul hideg hőmérséklet miatt a termések nem értek be időben. A térség lakosságát a különböző járványok és az éhínség megtizedelték.

A nagy vulkánkitörések gyakran járnak hosszabb távú, globális éghajlatváltozással. A Tambora kitörésének következményeképp fél fokkal csökkent a Föld átlaghőmérséklete a légkörbe került anyagok miatt. Bár korábban úgy vélték, hogy ennek oka a légkörbe került hamu, valójában a vulkáni gázokból felszabaduló kén-dioxid a főbűnös, amely vízgőz hatására aeroszol méretű kémszemcsékké alakul. Ez az anyag egy láthatatlan, napsugárzást részben visszaverő felhővé áll össze, amely leárnyékolja a földfelszínt, jelentős lehűlést okozva ezzel.

A kérdés adott: vajon fenyegeti-e az emberiséget hasonló vulkánkitörés, ami komoly hatással lesz az éghajlatra és a gazdaságra? A válasz a kutatókat is megosztja, hiszen nehéz megjósolni, hogy valamelyik aktív tűzhányó soron következő kitörése hasonló következményekkel járhat-e.

Ugyanakkor kevésbé köztudott, de vulkánkitörés akár szűkebb pátriánkban is előfordulhat. A hazánk, illetve a történelmi Magyarország területén fekvő vulkánok döntő többsége már réges-régen kialudt. Azonban van köztük egy kivétel, a székelyföldi Csomád, amely egy olyan, hosszan szunnyadó vulkán, amelynek utolsó kitörése 32 ezer éve volt. A szunnyadó vulkán kifejezés azt takarja, hogy a tűzhányó mélyében máig aktív magmakamra található, amibe ha friss magma érkezik, a vulkánkitörési folyamat viszonylag rövid idő alatt elindulhat.

A jelenlegi adatok birtokában nem állíthatjuk biztosan, hogy a Csomád ki fog törni, de a lehetőség minden esetre adott, hogy a mélyben zajló folyamatok egyszer csak utat törjenek maguknak a felszínen. A szunnyadó Csomádot mindenesetre szakképzett kutatók és fiatal kutatópalánták egyaránt folyamatosan vizsgálják.

Forrás: index.hu; mult-kor.hu; makronom.mandiner.hu